Novo lice mode: Modni forum Rewriting Fashion u Sarajevu

Foto: Promo/Forum će se održati u Klubu 1

Prvi modni forum “Rewriting fashion: We can create change, together!“ bit će održan u sarajevskom Klubu 1 u četvrtak 25. aprila u organizaciji FBL magazina.

Forum će na jednom mjestu okupiti modne dizajnere i dizajnerice, urednice lifestyle magazina, fotografe i fotografkinje i modne entuzijaste koji će razmijeniti ideje i iskustva s uvjerenjem da zajedno mogu napraviti promjene na modnoj sceni u Bosni i Hercegovini, piše Oslobođenje.

Šest dijelova foruma povest će vas putem nastanka modnih kolekcija. Od ideje i skice, finalnog izgleda i plasmana pa sve do konzumenta na tržištu Bosne i Hercegovine. Definisat će se izazovi i problemi sa kojima se susreću konstruktori, krojači, modni dizajneri, urednice magazina i časopisa, fotografi i fotografkinje i modeli u zemlji u kojoj je modna industrija na margini društva.

“Forum je mnogo više od prilike da se razmijene iskustva i nauče neke nove stvari. Vjerujemo da je dijalog baza za kreativnost i inovativnost. Samo kao zajednica možemo biti dio rješenja“, navela je glavna i odgovorna urednica FBL magazina, Besima Svraka, te pozvala sve zainteresovane modne entuzijaste da prijave za učešće na forumu na kojem je broj mjesta ograničen, dostave putem emaila info@fbl.ba.

Pored panel diskusija na forumu će posebna pažnja biti posvećena izložbenom i prodajnom showroomu u kojem će mladi modni dizajneri i dizajnerice moći predstaviti svoje kreacije. Uz prostor, modele i priliku da prezentuju vlastiti rad, mladi dizajneri i dizajnerice imat će priliku dobiti savjete od najznačajnijih modnih kreatora i kreatorica u BiH.

Program Foruma podijeljen je u nekoliko segmenata:

10:00 – 10:30 Moda danas / Emina Gavrić

10:30 – 12:15 Šta znači biti modni dizajner/dizajnerica u Bosni i Hercegovini?

moderatorica: Gasha Miladinović

panelisti / panelistkinje: Milan Senić, Marko Feher, Selma Berlisalić Starfinger, Belma Tvico, Nataša Erić, Hatidža Nuhić, Tea Zubović, Anida Kapo, Neira Sinanbašić, Jasna Hadžimehmevodić-Bekrić, Amna Kunovac-Zekić

12:15 – 12:30 pauza

12:30 – 14:15 Moć iza lense

moderatorica: Besima Svraka

panelisti / panelistkinje: Almin Zrno, Vanja Lisac, Nikola Blagojević, Midhat Poturović, Aleksandar Arsenović, Edvin Kalić, Aida Redžepagić

14:15 – 15:15 pauza

15:15 – 17:00 Ko se boji Anne Wintour, još?

moderatorica: Amra Zvizdić

panelistkinje: Amela Keserović, Dijana Ćavar, Jelena Joksimović, Ines Mešević, Mersiha Drinjaković, Mea Zubac Musa, Dijana Tepšić, Slobodanka Lizdek, Maja Čengić, Elma Zećo

17:00 – 17:15 pauza

17:15 – 18:15 prezentacija Tekstilnog odsjeka Univerziteta u Bihaću / TOBI

18:15 – 20:00 Svijet provučen kroz filtere društvenih mreža

moderator: Jaan Amir Alić

panelisti / panelistkinje: Baris Šabić, Ina Čano, Erna Saljević, Džejla Glavović