Promovisan Registar zaposlenih u javnom sektoru KS-a: Pogledajte ko je zaposlen u javnim preduzećima, kolike su im plate, ima li rođaka…

Foto: Senad Gubelić/Oslobođenje

Vlada KS-a prva je u BiH koja je dobila Registar zaposlenih u javnom sektoru. Registar sadrži imena i prezimena uposlenika javnih preduzeća, visinu njihove plaće, a uskoro će biti dopunjen i informacijama o radnom statusu.

Do sada podatke nisu dostavili JU Dom zdravlja KS-a, ZOI 84, Centar za kulturu, JKP Park, Rektorat i Medicinski fakultet.

Institucije koje su dostavile obrazac, ali se unose još uvijek podaci su Ekonomski fakultet, Poljoprivredni fakultet i Veterinarska stanica, a institucije kao što su KCUS, Katolički školski centar, JU Gazi Husrev-begova medresa, Fakultet islamskih nauka i Katolička bogoslovija nemaju obavezu da dostave podatke, to je stvar njihove dobre volje, jer se finansiraju po drugom osnovu.

Vodilja u radu

– U sistemu je trenutno oko 17 hiljada ljudi, a na kraju bi to trebalo da bude više od 20 hiljada. Kada svi, koji su u javnom sektoru, prepoznaju da je javni interes ono što treba da bude vodilja u radu onda ćemo imati prave i veće iskorake u borbi protiv korupcije, rekao je Edin Forto, premijer KS-a.

Registar su pored premijera KS-a, predstavili i šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS-a i šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

– Smatramo da KS može da služi za primjer drugim antikorupcijskim timovima u BiH. Spremni smo da pružimo podršku svima u borbi protiv korupcije, to je dugoročan proces, ali ostajemo uz sve u ovoj borbi, kazao je ambasador Berton.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS-a je naglasio kako je ova Vlada učinila više u ova četiri mjeseca nego prethodnici u proteklih 20 godina.

– Ja, kao političar moram da se zahvalim svima koji su na bilo koji način učestvovali u kreiranju ovako važnih procesa. Ovo je najbolja Vlada ikada zato što su interesi građana na prvome mjestu. Ured za borbu protiv korupcije je jedna od najboljih odluka prethodne i ove vlade. Vjerujte, oni su mene lično češljali dok sam bio premijer. Rade svoj posao profesionalno i na tome im se od srca zahvaljujem. Ubjeđen sam da ćemo na ovaj način iznjedriti jedan novi profil političara. Sva nam podrška znači jer s druge strane imamo one koji su za sebe pravili ovaj sistem, rekao je Konaković.

Erduan Kafedžić šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a je naglasio da je samo jedna osoba radila na unosu podataka, te da je urađen jako dobar i koristan posao.

Prva linija

– Tim posljednjih mjeseci radi pod velikim pritiskom koji dolazi iz raznih centara moći. Svakodnevno smo na prvoj liniji fronta da dođemo do podataka. Danas predstavljamo novi tehnološki koncept u borbi protiv korupcije. Naš tim je samostalno izradio ovaj softver koji će raditi na borbi protiv korupcije. Izdvajamo server iz sistema Vlade da bi izbjegli bilo kakve manipulacije. Na raspolaganju smo svima koji bi željeli učiniti isto. Ukoliko nekome smeta što će visina plaće biti javna, uvijek ima mogućnost da se zaposli u privatnom sektoru, rekao je Kafedžić naglasivši da je registar on-line i na stranici je moguće vidjeti sve tačne podatke pozicije, ime i prezime, plaću zaposlenih u javnim ustanovama.

Spisak zaposlenih kao i visinu njihovih plata pogledajte na Registar zaposlenih u javnom sektoru.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime