Pronađena očuvana kost dinosaura: ‘To je veliko otkriće’

Foto: Reuters

Smatra se da je bedrena kost duga dva metra pripadala sauropodu – dinosaurima biljojedima s dugim vratovima i repovima koji su bili rasprostranjeni prije više od 140 milijuna godina.

Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su ove sedmice  francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj, gdje su od 2010. iskopani ostaci nekih od najvećih životinja koje su ikad živjele na kopnu.

Smatra se da je bedrena kost duga dva metra, pronađena na lokalitetu Angeac-Charente, pripadala sauropodu – dinosaurima biljojedima s dugim vratovima i repovima koji su bili rasprostranjeni prije više od 140 milijuna godina.

– Ovo je veliko otkriće. Posebno sam se iznenadio stanjem očuvanosti te bedrene kost – izjavio je paleontolog iz Nacionalnog historijskog muzeja u Parizu Ronan Allain za Reuters. Naveo je i kako su te životinje vjerojatno težile 40 do 50 tona.

Allain je rekao da su znanstvenici na tom mjestu od 2010. godine otkrili više od 7.500 fosila koji su pripadali više od 40 različitih vrsta, što ga čini jednim od najvećih takvih nalazišta u Europi.