Rasprava umjesto protesta

Senad Bajrić: Nakon rasprave, pravilo je da dođe do akcije

Nakon duže rasprave i priprema, Vijeće građana USK-a za danas je zakazalo u Domu kulture u Bihaću prvu javnu raspravu o migrantskoj krizi u Krajini. Vijeće građana pozivalo je javnost u USK-u na javnu, otvorenu i transparentnu raspravu o migrantskoj krizi koja potresa USK, radije sukobljavajući mišljenja u zdravoj debati nego da se povremeno dešavaju javni protesti koji u očima domaće i svjetske javnosti ne izgledaju dobro.

Javni poziv

– Želimo da građani jednostavno kažu šta ih muči, da se uopšte o ovome počne slobodno i otvoreno razgovarati i raspravljati, kazao nam je Senad Bajrić iz Inicijativnog odbora.

Regionalno vijeće građana je osnovano 2013. godine, okuplja organizacije civilnog društva, zainteresovana udruženja, građane, grupe građana na društvenim mrežama, političke partije-stranke i sva druga pravna i fizička lica koja se bave društveno organizovanim temama.

– Zbog lošeg društveno-sigurnosnog stanja građana, prije svega Bihaća, Velike Kladuše, Cazina, Bosanske Krupe, Bužima pa i drugih općina USK-a, uslovljenog sveopštom migrantskom krizom sa enormnim prilivom migranata, koja sigurnosno ugrožava građane Kantona, organizujemo ovu tribinu. Cilj rasprave je da se ukaže na slobodno demokratsko građansko pravo na organizovanje i aktivnosti koje bi bile poduzimane i usmjerene ka rješavanju stanja sa nadležnim organima, institucijama kantona i države, uzimajući u obzir naše sugestije, prijedloge, zaključke i odluke, navodi se u javnom pozivu za tribinu.

Regionalno udruženje Organizatori otpora Krajine je pokrovitelj skupa na način da su svojim aktom i pečatom udruženja, pored ostalih tehničkih i organizacionih priprema, obavijestili i službeno zatražili odobrenja od nadležnih policijskih organa i Vlade USK-a za održavanje građanskog skupa, te su zatražili da se i njihovi predstavnici, iz Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom, ovom prilikom obrate građanima na skupu.

Oni žele medijski nefiltrirane informacije o njihovim aktivnostima djelovanja, zapažanja, nadzora i rada nad migrantskom krizom koja potresa USK.

Predsjednik udruženja građana koje se pojavljuje kao organizator Senad Serđo Bajrić kazao nam je da će na ovoj tribini vijeće građana imati zadatak da odredi formiranje radnog tijela.

– Nakon provedene rasprave, pravilo je da dođe do neke akcije, da se formira izvršno tijelo koje će nastaviti s radom kao neki organ ili skupština koja će zastupati ideje i stavove građana koji budu izneseni na javnoj raspravi, kazao nam je Bajrić.

On je kao član Mjesne zajednice Srbljani već učestvovao u sličnim aktivnostima na lokalnom nivou te su tražili pomoć i od šire društvene zajednice i državnih organa, ali su se svi oglušili. Ovaj put žele raspravu podići na viši nivo.

image

Povratak u grad

Do sada se pokazalo da državni organi nisu pretjerano zainteresovani za to kako će se lokalno stanovništvo u Krajini snaći u ovoj situaciji nekontrolisane migrantske krize. Također, iako su puni revolta, građani do sada nisu uspijevali kanalisati to nezadovoljstvo, iz straha od javnog poniženja, ksenofobije i netolerancije.

– Ako ni ovaj put to ne uspije, onda će se ići na raspuštanje tijela, ali takva bi mjera bila drastična pa čak i opasna, jer tko zna šta bi se moglo desiti u budućnosti ukoliko se nastavi konstantan pritisak i ako se ne dopusti šansa da dođe do nekog rasterećenja ovog prostora, smatra Bajrić.

Istovremeno, nadležni su zakazali u iznalaženju alternativne lokacije za kamp Vučjak i približavanjem zime očekuje se da će svi migranti napustiti tu livadu i završiti na gradskim površinama u Bihaću. Mnogi strahuju i od provaljivanja u kuće i objekte.