Recept dana: Jabuke u šlafroku – klasik za jesensko popodne

Foto: Thinkstock

Starinsko jelo koje vole sve generacije definitivno su jabuke u šlafroku.

Pohovane jabuke posipane cimetom i šećerom u prahu jednostavno su neodoljive. A sad, šlafruk ili šlafrok, to treba pitati naše bake. Neka ovog puta ipak bude ovo prvo…

To vam je inače – ogrtač!

Sastojci:

  • 4 jabuke
  • 70 g šećera
  • 120 g brašna
  • 3 kašike ruma
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • sol
  • 2 jaja
  • 1.50 dl ulja
  • 1 dl pivo
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 1 mala kašika mljeveni cimet

Priprema

Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu te narezati na ploške debljine oko jedan cm. Posuti jabuke malom kašikom cimeta i šećerom te poprskati rumom. Pustiti da odstoje pola sata i zalijevati ih sokom koje puštaju.

Izmiješati brašno s praškom za pecivo, malo soli, žumanjcima i uljem. Postupno dolijevati pivo. Istući čvrsti snijeg od bjelanjaka i dodati ga tijestu. Ploške jabuka umočiti jednu po jednu u tijesto i pržiti u vrućem dubokom ulju sa svake strane po dvije-tri minute. Ocijediti ih na papirnatom ubrusu te još vruće pospati šećerom i cimetom pa staviti na kuhinjski papir kako bi se upila suvišna masnoća.

Nemate nož za dubljenje jabuke? Poslužite se kalupom za kolačiće oštrih rubova ili čašicom za aperitiv. Najprije jabuke narežiti na ploške pa pomoću kalupa ili čašice jednostavno i brzo “izrežite” sredinu.

U slast!