Reportaža sa Bjelašnice: Posjetioci uživaju u čarima ljepotice

Olimpijska ljepotica Bjelašnica sija i ovaj vikend. Iako se snijeg gotovo potpuno otopio, turisti, kao i domaćini, uživaju u njenim čarima. U to se uvjerila i naša ekipa.
Sa povećanim brojem posjetitelja, Bjelašnica prkosi vremenu. Turisti dođu na par dana ili sedmicu-dvije, a domaći posjetitelji najčešće dolaze porodično i to u danima vikenda kako bi se odmorili od gradske buke i uživali na čistom vazduhu.

„Imamo tu smještaj naš privatni, tako da… Ok, sve je ok. Gladni smo, idemo ručati. Ne smeta nam ništa, super nam je.“

Bjelašnica ima najstrmije staze od svih bosanskohercegovačkih planina. Iako je snijega manje nego prošle godine, zabave ne nedostaje.

„Pa lijepo je, samo mi je žao što nema snijega tako dobro. Lijepo se zabaviti na snijegu.“
„Super je, idemo se skijati. Skoro svaki vikend idemo se skijati ovdje. Prošli vikend su staze bile ok, a sada ćemo da vidimo kako će nam biti. –program vam je ok?, imate sve što želite?- „Da!“

Pored zimskih radosti, tu je i solidna gastronomska ponuda. Domaći farmeri i trgovci imaju šta ponuditi.

„ Domaći proizvodi, dimljeni sir, med domaći i heljino brašno.“Tu su naravno posjetitelji i iz drugih gradova BiH, kao što su Tuzla, Bihać, Banja Luka.
„Ma došli smo samo da posjetimo par sati i idemo nazad.“ –kako vam se čini iako ste tek došli?- „Pa super je za sada.“
„Pa da, došli smo da provedemo eto ovih par sati na planini, lijepo je. Naravno, ugođaj je ok, s tim da je možda malo snijega, fali snijega, to je najveći problem.“ –jeste li se okušali u skijanju, sankanju?- „Ove sezone u sankanju samo, to je sve.“

Bjelašnica iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista. Primjete to i hotelijeri.
„Sada trenutno najviše gostiju imamo iz Hrvatske, Dalmacije, pošto oni vjerovatno su siti velikih temperatura pa su došli ovdje preko zime. Gosti iz Crne Gore također, imamo dosta gostiju iz Austrije i Njemačke, a ostatak, recimo 50%, čine domaći turisti. U odnosu na ovaj isti period prošle godine, imamo povećanje blizu 30% turista“, kazao je menadžer hotela, Ademir Hadžo.

Bjelašnica je po mnogo čemu jedinstvena. Ljeti je utočište od vrelina, a zimi raj za ljubitelje snijega. Zadrži se i do prvih ljetnih mjeseci, po čemu je sarajevska ljepotica i dobila ime.