Reprezentacija Kosova gostuje u Srbiji, svađa oko zastava

Foto : Ilustracija

Kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo juniorki u rukometu, koji će se održati od 23. do 25. marta u Kragujevcu, teško da bio privukao pažnju javnosti da učesnik nije reprezentacija Kosova! 

Na turniru rukometašica rođenih 1998. godine učestvovat će selekcije Srbije, Norveške, Slovačke i Kosova, a Europska rukometna federacija (EHF) donijela je odluku da se takmičenje održi bez intoniranja himni i nacionalnih simbola reprezentacija učesnica.

Iako je i javnost u Srbiji ogorčena što neće biti državnih simbola ove zemlje, nezadovoljni su i na Kosovu. Kosovski savez je čak tražio da, ukoliko ne bude dozvoljeno isticanje simbola najmlađe europske države, kvalifikacioni turnir izmjesti u drugu zemlju, preciznije Slovačku.

Izvršni odbor EHF istakao je da je Srbija kao domaćin sve preduzela kako bi turnir protekao u najboljem mogućem redu, garantirana je sigurnost svim učesnicima, pa je i problem oko ulaska selekcije Kosova u Srbiju riješen.

Pored reprezentacija u dvorani Jezero u Kragujevcuneće biti istaknute ni zastave država iz kojih dolaze sudije i delegat, a jedina vidljiva bit će zastava Europske rukometne federacije.