Republika Srpska mjesečno plaća 80.000 dolara lobistima iz Teksasa, do 2017. potrošeno 30 miliona iz entitetskog budžeta

Foto: Srna

Prvi dio dokumenta odnosi se na registraciju i prijavi lobiranja u ministarstvu pravde SAD-a. Sadržaj je dostupan na Twitteru, gdje je više korisnika podijelilo link sa ovim Ugovorom.

Prema ovom Ugovoru RS će biti savjetovana od strane firme “McGinnis Lochridge” u pravnim poslovima prema međunaordnom pravu uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge međunarodne sporazume, gdje je BiH partner, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Dalje biće savjetovana u odnosima prema OHR-u, Savjetu sa implementaciju mira, Genralnoj skupštini UN-a, OSCE-u, EU, Savjetu Evrope i drugim kao i odnosima prema međunarodnoj zajednici.

Prema ovom Ugovoru, RS će za pomenute usluje izdvajati 80.000 dolara mjesečno.

Voice of America je 2017. objavio da je Vlada RS potrošila blizu 30 miliona dolara iz budžeta tog entiteta na niz aktivnosti, od lobiranja, stvaranja publiciteta u medijima i podrške američkih zvaničnika, do konkretnijih ciljeva kao što je kreiranje i provođenje pravne i diplomatske strategije u odnosu na aktivnosti Ureda visokog predstavnika.