Roditelji i dalje sumnjaju u kvalitet vakcina

Foto: Ilustracija

Kazne za roditelje/staratelje koji ne vakcinišu djecu kreću se od 100 do 2.000 KM

U dispanzere domova zdravlja, u odnosu na raniji period, nešto veći broj roditelja dolazi sa mališanima kako bi primili propuštene vakcine. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS-a, broj oboljelih od morbila svakodnevno raste, ali na svu sreću nema komplikacija, odnosno novih smrtnih slučajeva. Od 21. januara do 14. marta prijavljeno je 113 oboljelih od morbila.

Veliki kašalj

Kako je istakla Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS-a, najgore što se može desiti je da roditelji ne promijene svijest i da na veliki broj oboljelih od morbila počnu gledati kao na svakodnevnicu.

S obzirom na to da se u KS-u djeca vakcinišu i protiv drugih zaraznih bolesti, među kojima su zaušnjaci, tuberkuloza, difterija i veliki kašalj, roditelji strahuju da će doći i do pojave ovih davno iskorijenjenih bolesti.

– Strah je sasvim opravdan, moguće je očekivati da dođe do pojave i drugih dječijih bolesti koje su iskorijenjene vakcinacijom, dodala je Pilav.

Od početka 2019. do kraja marta, na osnovu dostavljenih potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu iz organizacionih jedinica JU Dom zdravlja KS-a, sanitarni inspektori KUIP-a su po službenoj dužnosti dostavili 132 poziva roditeljima/starateljima da se izjasne o razlozima odbijanja vakcinacije.

– Pozivu inspektora do sada se odazvalo 117 roditelja, od kojih je 78 odbilo vakcinaciju djece, te su zbog propuštanja te zakonske obaveze za sve njih izdate sankcije od 7.800 KM. 39 roditelja izjasnilo se da će vakcinisati djecu u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što će inspektori pratiti. Preostali broj roditelja je u postupku službenog izjašnjenja, rekla nam je Vildana Brdarić, viši stručni saradnik za informisanje u KUIP-u, i naglasila da roditelji najčešće kao razlog nevakcinisanja djece navode sumnju u kvalitet vakcina i bojazan od eventualnih posljedica.

Dodatni rok

Od pojave epidemije morbila u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS-a znatno je povećan broj prijava iz domova zdravlja.

– Do pojave morbila nije bilo roditelja koji su tražili dodatni rok za vakcinaciju djece, dok se nakon pojave epidemije 33 posto izjasnilo da žele vakcinisati djecu u dodatno ostavljenom roku, dodala je Brdarić, naglasivši da je riječ o nevakcinisanoj djeci za koju su potvrde o nepotpunom vakcinalnom statusu dostavljene nadležnoj inspekciji, piše Oslobođenje.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime