RS se do kraja godine zadužuje za nekoliko desetina miliona KM

RS se zadužuje za minimalno 25 miliona KM, a Federacija za 50 miliona maraka, putem emisije trezorskih obveznica. Ipak, podaci pokazuju da je trenutno RS duplo zaduženija od Federacije, zbog čega je i opozicija u Narodnoj skupštini RS-a nedavno upozorila na stanje u budžetu RS-a, uz zahtjev da se zaustavi dalje zaduživanje tog bh. entiteta i usvoji zakon koji će regulirati tu oblast.

Zbog kašnjenja isplate novca od Međunarodnog monetarnog fonda, Vlada Federacije je uradila rebalans budžeta za ovu godinu. Predloženi budžet manji je od postojećeg za oko 81 milion maraka.

“Uspjeli smo nadomjestiti nedostatak finansiranja u iznosu od cc 200 miliona na način da smo planirali dodatnu emisiju trezorskih zapisa i kratkoročnih vrijednosnih papira u iznosu od 50 miliona i dospječe tih zapisa biće u 2017.”, istakao je Alija Ljović, pomoćnik ministra finansija FBiH.

U budžetu za narednu godinu planirano je 30 miliona KM  za poticaje zapošljavanju, te 8 miliona za stvaranje uslova za nastavak provođenja seta antikoruptivnih zakona.

“Takođe, planirali smo emisiju u vrijednosti 100 miliona, dugoročnih obveznica, trogodišnjih, petogodišnjih i sedmogodišnjih i na taj način nadomjestili ovaj gap u finansiranju,” kaže Ljović.

Republika Srpska planira da se zaduži za još 25 miliona maraka novom emisijom trezorskih obveznica, koja je zakazana za 5. decembar. Obveznice se emituju sa rokom dispijeća od sedam godina uz nepromjenjivu godišnju kamatnu stopu od 4,5 odsto. RS do kraja godine, odnosno samo dva dana poslije ove aukcije, planira još jednu emisiju trezorskih zapisa. Opozicija je upozorila na činjernicu da će uskoro svaka druga marka u budžetu RS-a odlaziti na servisiranje javnog duga.