Rukometna reprezentacija BiH pobjedom u Minksu počela kvalifikacije za EP 2020.

Foto: Sport1

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je Bjelorusiju u Minsku u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine, 30:29.

Bjelorusija je bila favorit na ovom meču i većim dijelom meča je imala prednost. Bilo je mnogo bespotrebnih grešaka u našoj igri, a vrlo malo smo trčali kontre i polukontre, te brze centre, iako je selektor Šuman najavio da će biti fokus na takvom načinu igre. Ali kako odbrana nije bila na očekivanom nivou, tako ni brzi napadi bili mogući. U drugom dijelu, tačnije u posljednjih 13 minuta naš tim je zaigrao mnogo bolje. Vratili smo se, uspjeli izjednačiti, a i povesti, te na kraju slaviti.

Nije naš tim dobro počeo meč u Minsku. U napadu kao da je postojao strah, a odbrana nije bila na očekivanom nivou. No, ipak smo u 5. minuti bili na gol zaostatka (2:3). Serijom 3:0 Bjelorusi odlaze na 5:2, a tu prednost od tri gola čuvali su do 15. minute. Iako su Bjelorusi u tim trenucima u odbrani izašli prema naprijed, nije to smetalo našim rukometašima da se vrate u meč, te smo golovima Panića i Predragovića došli ponovo na gol zaostatka (9:8). Bilo je i 10:9, pa i 11:10, ali do kraja prvog dijela naš tim je odigrao loše. Slabo šta nam je polazilo za rukom, a to je Bjelorusija iskoristila te do kraja prvog dijela napravila seriju od 5:1 za 16:12 na poluvremenu.

Kako je Benjamin Burić počeo prvo poluvrijeme, s dvije odbrane, tako je Grahovac počeo drugo, ali sve što smo u napadu uspjeli da napravimo bilo je da smanjimo na tri gola zaostatka (19:17). Narednih osam minuta igralo se gol za gol, Bjelorusi su išli na tri gola razlike, mi se vraćali na dva, imali prilike za jedan gol zaostatak, ali ih nismo iskoristili.

Signal za Šumana je bila 47. minuta, kada je Pukhouski pogodio za 25:21, pa je naš selektor pozvao minutu odmora. Minuta odmora urodila je plodom, a u 48. minuti smo, vjerovali ili ne, istrčali prvu kontru, a Nuić je smanjio na 25:23, da bismo se potom odbranili i onda konačno u 49. minuti smanjiti na jedan razlike, a Ivan Karačić je pogodio za 25:24. Vrlo brzo su Bjelorusi otišli na 27:24, Senjamin Burić je smanjio na 27:25, a onda fenomenalni Nuić pogađa za 27:26. Pogriješili su Bjelorusi i onda u napadu sjajni Perić pravi prostor za Karačić, a ovaj pogađa za 27:27.

Bjelorusi su potpuno nestali sa terena, a kapiten Mirsad Terzić sa sedmerca pogađa za 28:27 na četiri minute do kraja. Bjelorusi su uspjeli da izjednače, a mi smo dobili zadnji napad za pobjedu. Bilal Šuman je zvao timeout na 25 sekundi do kraja, spremio akciju, ali je pogođena stativa. Ostalo je za napad Bjelorusa, no prave katastrofalnu grešku, Burić krade loptu, a Karačić kreće u prodor, te je zaustavljen i dosuđen je sedmerac na isteku vremena, a Nikola Prce pogađa za pobjedu 30:29. Nikola Prce je dao sedam golova, Nuić gol manje, dok su kod gostiju Pukhouski i Valiupau postigli po šest.