Rusi prijete jer SAD šalje vojnike u Poljsku: “Klizimo prema opasnom trenutku”

Foto: EPA

Ruski zastupnici izjavili su danas da će novo američko slanje vojnika u Poljsku, koje je najavio predsjednik Donald Trump, prisiliti Moskvu da na to odgovori, a jedan je rekao da će zbog toga Poljska biti meta u slučaju sukoba.

Trump je obećao u srijedu poljskom predsjedniku Andrzeju Dudi da će poslati tisuću američkih vojnika u Poljsku, mjera koju je tražila Varšava kako bi odvratila moguću agresiju Moskve.

Zastupnici ruskog parlamenta prvi su reagirali na tu inicijativu koja, kako kažu, također predviđa raspoređivanje vojnih bespilotnih letjelica.

“Osvetnički udar”

“U slučaju bilo kakvog sukoba, ne daj Bože, teritorij Poljske postao bi jasna meta za osvetnički udar kada bismo mi iznenada bili napadnuti”, izjavio je za Interfax Vladimir Džabarov, zamjenik čelnika odbora za međunarodna pitanja gornjeg doma ruskog parlamenta.

Drugi zastupnik, bivši zapovjednik ruskih specijalnih snaga Vladimir Šamanov, koji je sada na čelu odbora za obranu u donjem domu, izrazio je zabrinutost zbog američkih dronova jer oni mogu nositi nuklearno naoružanje.

“Svijet postupno klizi prema opasnom trenutku koji se može usporediti s karipskom krizom”, rekao je Šamanov koristeći ruski naziv za kubansku raketnu krizu 1962. između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza koja je dovela svijet na rub rata.

Ruski parlament nije uključen u donošenje odluka o vanjskoj politici osim u situacijama kada Kremlj traži formalno odobrenje gornjeg doma za vojnu operaciju, prenosi Hina.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime