SAD i Velika Britanija pozdravile presudu za državni udar

Foto: www.politikaplus.com

Ambasade SAD i Velike Britanije pozdravile su presudu optuženima u slučaju “Državni udar”, koju je danas izrekao Viši sud u Podgorici.

Iz Ambasade SAD-a poručeno je da je ova presuda od istorijskog značaja za vladavinu prava u Crnoj Gori.

“Sud je proglasio 14 ljudi krivima za neuspjeli državni udar, uključujući i dva zvaničnika ruskog GRU-a. Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak naprijed za vladavinu prava koje šalje snažnu poruku o nedopustljivosti pokušaja da se podrije demokratija”, navedeno je na zvaničnom tviteru američke ambasade.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant rekao je da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira, zbog neuspjelog pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, još jedan primjer nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju, prenosi Tanjug.

“Rusija je velika zemlja i mora postojati bolji put od ovog”, naveo je Hant, a na svom tviteru, prenijela je Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori.

U slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. danas su izrečene presude optuženima među kojima su i dvojica političkih lidera opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević.

Oni su osuđeni na po pet godina zatvora.