Sajam knjige u Puli posvećen Predragu Luciću

Foto: glas.ba

“Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri posvećujemo pjesniku i prijatelju Predragu Luciću, čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor a da ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa. Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet, pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi. Uz njega smo se, uz ‘Sun Tzu’, ‘Bezgaća povijesne zbiljnosti’, ‘Melodije’ i onaj ljubavni ‘Mjesec nad Splitom’, osjećali slobodnima onako kako zasigurno nećemo ni uz koga drugog”, saopštili su organizatori istarskog sajma knjige.

U programu svečanog otvaranja za Predraga Lucića pjevat će Amira Medunjanin, a na klaviru će je pratiti svjetski poznati jazz pijanist Bojan Zulfikarpašić, dok će ovogodišnji sajam otvoriti nigerijski književnik, nobelovac Wole Soyinka. Nakon ceremonije otvaranja, u intimnoj atmosferi secesijskog salona nekadašnje palače Marine-Kasino, muzičari će održati i polusatni muzički session.

Na Sa(n)jam knjige u Istri hrvatskoj javnosti će prvi put biti predstavljena knjiga Predraga Lucića “Cervantesov trg: sabrane drame i songovi”, objavljena u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Knjiga sadrži drame “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad”, “Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih”, “Istarske barufe”, “Cervantesov trg ili Trg robova”, “Kako se kalio Čehov”, “Lisistrata (prolog)”, kao i Lucićeve songove iz predstava “Tri mušketira” i “Majka Courage i njezina djeca”. Drame su popraćene tekstovima Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martine Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara, koji je ujedno urednik knjige.

Izložba “Ples slobode” legendarnog novinskog ilustratora i strip-crtača Alema Ćurina bit će otvorena u vrijeme sajma u Gradskoj galeriji Pula. Postavka izložbe hronološki prati autorov opus, s naglaskom na radove koji svojim izrazom i konceptom ilustrativno rastvaraju i kritički valoriziraju društvenu stvarnost u regiji i u svijetu. Tematski se raspon kreće od novinskih satira objavljenih u Feral Tribuneu i Novostima, preko ilustracija za knjigu priča “Sarajevski Marlboro” Miljenka Jergovića, do neprihvaćenih plakata za Splitsko ljeto. Pored toga, izložit će Alem Ćurin i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli “plesa slobode”. Izložbu će pratiti katalog s autorskim osvrtom Borisa Dežulovića.

Ovogodišnji Sa(n)jan knjige u Pulu će dovesti i Petera Sloterdijka, Gorana Stefanovskog, Mirka Ilića, Javiera Cercasa… Na sajmu će se čitaocima predstaviti više stotina učesnika, hrvatskih, regionalnih i inostranih autora, promotora i izdavača, navodi Oslobođenje.