Salem Miso, drugo ime za superheroja

Foto: Zijah Sinanović / DANI

Rahmetli sudija Salem Miso je, kako pišu Dani, davne 2001. osudio Ismeta Bajramovića Ćelu na 20 godina robije zbog ubistva u fast foodu Brajlović na Ilidži. Dugogodišnje zatvorske kazne tada su izrečene i Ćelinim saučesnicima.

Sudija Miso preminuo je 2009. godine. Rođen je 1954. u Sarajevu, gdje je i završio Pravni fakultet. Bio je angažiran u svojstvu sudije Okružnog suda, Višeg suda u Sarajevu, te Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu. Karijeru mu je okončala smrt na dužnosti sudije Suda BiH. Na tu poziciju je stupio u januaru 2013. godine.

U Bosni i Hercegovini i Sarajevu, državi i gradu u kojima je moguće da ubistvo dva pripadnika policijskih snaga, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, prolazi nekažnjeno već više od mjesec dana, sasvim je jasno da nam je potreban novi Salem Miso. Sa tim se slažu njegove kolege iz pravosudne zajednice, ali i mnogi građani Sarajeva koji ga se sjećaju i koji su osjetili izvjesnu vrstu sigurnosti nakon što su Misine presude primirile pripadnike sarajevskog podzemlja. Nažalost, na prekratak period.

Za standard života u kojem preživljavamo, Salem Miso nije bio sudija, bio je superheroj kakvog smo nepovratno izgubili. Miso je bio istančano pravedan, ali i skroman, pa bi najvjerovatnije odbio titulu superheroja. “Samo sam radio svoj posao”, izjavio je jednom prilikom.

Bh. nezavisni news magazin Dani u svom decembarskom, 1062. broju, donosi, između ostalog, priče o Salemu Misi, uslovima života migranata u Bosni i Hercegovini i vladavini peterostrukog svjetskog šampiona Formule 1 Lewisa Hamiltona.

Novi broj Dana je na kioscima širom Bosne i Hercegovine. Više informacija o digitalnom izdanju, pretplati i dostavi potražite na stranici Dana.