Sanitarna inspekcija zabranila pripremanje i posluživanje hrane u ”Ajdinovićima”

Foto: Krupljani.ba

Nakon boravka u Sportsko-rekreacionom centru ”Ajdinovići” 12 djece je zatražilo ljekarsku pomoć, a dok se neki od njih nalaze u bolnicama, stigla je prva mjera.

Naime, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona zabranila je pripremanje i posluživanje hrane u ”Ajdinovićima”.

– Odmah po prijavi kantonalna sanitarna inspektorica je izašla na lice mjesta, s ciljem inspekcijskog nadzora u objektu. Bili su prisutni i policijski službenici PS Olovo i predstavnici Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prema nalogu dežurnog tužioca u ZDK, za potrebe vještačenja uzeti su uzorci hrane i vode, kao i ostali potrebni uzorci (brisevi s radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika).

Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i usluživanje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i uslužuje hrana i piće (gril i picerija), do dobivanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.

Danas će inspekcijsku kontrolu u ovom objektu, u okviru svoje nadležnosti, obaviti i kantonalna veterinarska inspekcija – saopćili su iz Kantonalne inspekcije ZDK.

Iz KCUS-a je saopćeno je da je kod dva djeteta teža klinička slika, dok su ostala djeca sa srednje teškom kliničkom slikom. Djeca su imala stomačne bolove, proliv, povraćanje koji ukazuju na trovanje hranom.

Iz SRC Ajdinovići danas su bez komentara o cijelom slučaju te navode da inspekcija radi svoj posao.

Na pripremama u Ajdinovićima boravilo je pet sportskih klubova.