Šarović: EBRD će investirati 400 miliona eura u BiH

Foto: visoko.co.ba

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je izjavo novinarima da je zadovoljan dosadašnjim tokom Godišnjeg sastanka EBRD-a, napomenuvši da bi se na sjednici guvernera, koja će uslijediti, trebale donositi najvažnije odluke koje se tiču investicija u 2019. godini.

“Bar kako je najavio Suma Chakrabarti na sinošnjem sastanku s predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. On je najavio za BiH 400 miliona eura, što je duplo veći iznos od dosadašnjeg ulaganja EBRD-a u BiH. Mislim da je to fantastično, ali očito da je lopticu prebacio na nas. Otprilike je rekao, ukoliko vi budete sposobni, ažurni, možete računati na 400 miliona”, kazao je Šarović.

Važnim je ocijenio inicijativu za što veće povezivanje o kojoj se govorilo i na ministarskoj sesiji, prenosi Fena.

“Ne samo kroz CEFTA-u, ne samo ove političke rasprave, već formiranje jedne vrste šengen zone, ali za zapadni Balkan. To je ozbiljno rečeno sa više mjesta, znači zona slobodnog kretanja roba, kapitala i ljudi”, naveo je ministar Šarović.

Dodao je kako mu se čini da će u fokusu, u nekom narednom vremenu, biti ta jedna nova agenda za zapadni Balkan koja će podrazumijevati mnogo toga više nego što je samo zona slobodne trgovine. Kaže da to podržava i raduje se, dodajući da će to vjerovatno sada biti predmet diskusija u narednim sedmicama i mjesecima.

Najavio je da se za sutra očekuje predstavljanje Bosne i Hercegovine.

“Vidjet ćemo kako smo se pripremili. Imaju svoje sesije i druge zemlje i one se predstavljaju. Mi bi trebali da budemo najbolji, da kažemo zbog čega to vrijedi ulagati u BiH, koji su to sektori koji su konkurentni u odnosu na druge”, smatra Šarović.

Posdsjetio je da je BiH izabrala nekoliko sektora, kao što je IT sektor, sektor industrije namještaja, turizma, sektor metalske industrije…

“Ima i drugih važnih sektora. Mislim da ćemo se dobro predstaviti. Te sektore neće predstavljati političari nego oni koji su najzaslužniji što su te grane industrije u BiH sada u ekspanziji i vrlo izvozno orijentirane. Svi ćemo biti tu prisutni i nadam se da će to biti zapaženo”, zaključio je Šarović.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime