Saudijci pratili Khashoggija izraelskim špijunskim programom

Foto: Anadolu Agency

Bivši agent američke Nacionalno sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden izjavio je da su organizatori ubistva novinara Jamala Khashoggija za njegovo praćenje koristili software kojeg proizvodi izraelska kompanija za cyber sigurnost.

Snowden se posredstvom videopoziva iz Rusije obratio učesnicima konferencije u Tel Avivu i kazao kako je ubijeni Khashoggi praćen špijunskim programom Pegasus koji je kupljen od izraelske firme NSO Group Technologies.

“Saudijci su naravno znali da će Khashoggi doći u konzulat u Istanbulu jer je imao zakazan termin, ali kako su znali za njegove namjere i planove“, kazao je Snowden.

Kolumnista lista “The Washiington Post“ ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Snowden tvrdi da je špijunskim programom izraelske proizvodnje zaražen mobilni telefon Khashoggijevog bliskog prijatelja koji živi u egzilu u Kanadi.

“Taj program je Saudijcima omogući da prikupe sve informacije o Khashoggiju. Posve je jasno da su pratili neke njegove prijatelje“, kazao je Snowden.

Software o kojem je Snowden govorio slovi za najmoćniju špijunsku alatku koja daje neograničen pristup podacima i aktivnostima mobilnih uređaja.

Kanadski istražni centar Citizen Lab ranije je saopćio da je utvrđeno da je mobilni telefon Omara Abdulaziza zaražen špijunskim programom Pegasus.