SDA će insistirati na Ministarstvu finansija BiH

Foto: tv1.ba

Nakon što predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Večernji list izjavio kako je sa predsjednicima SDA i SNSD-a razmijenio prijedloge izjave za formiranje državne vlasti te da će HDZBiH i blok satelitskih stranaka okupljenih u HNS tražiti pozicije ministra finansija, ministra vanjskih poslova te da bi im “mogao pripasti i resor pravde” odgovor je stigao iz SDA.

Potpredsjednik SDA Sakib Softić kaže da nisu ni počeli razgovori o podjeli resora.

“Ne znam za šta služe takve izjave. Da li za pojačavanje pozicije pred predstojeće razgovore ali u svakom slučaju ono što je gospodin Čović izjavio nije realna priča”, rekao je Softić za TV1.ba i dodaje gospodin Čović treba imati u vidu broj poslanika poslaničkih ruku koliko ima u Parlamentarnoj skupštini i na osnovu toga odrediti svoju poziciju u pregovorima.

Softić objašnjava i da postoji to neko nepisano pravilo rotacije na pojednim pozicijama uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministaratako da bi po nekom redu stvari ministartvo finansija trebalo ovaj put doći Bošnjacima, ministarsvo vanjkih poslova Hrvatima a mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara Srbima.

“To je ono što je nepisano pravilo ali što je podložno pregovorima i razgovorima. Ne vjerujem da će SDA prihvatiti mogućnost da oba ministarsva pripadnu bilo kome pa i HDZ-u”, zaključuje Softić dodajući da će SDA u daljim razgovorima insistirati na Ministarstvu finansija.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime