SDP optužio CIK da u praksi pokušava legalizirati rezultate etničkog čišćenja

Foto: sdp.ba

Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Kako navode iz SDP-a, ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju “u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja”.

– SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage – navodi se u saopćenju SDP-a.

Iz ov stranke očekuju i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzeti “potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH”, naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona – saopćeno je.

Iz SDP-a navode da je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da “osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH”.

– Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji – saopćeno je iz SDP-a uz poziv “svim drugim probosansko-hercegovačkim snagama da javno iznesu stav”. 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime