SEECP: Meta – Ovo je prilika da BiH uvidi da je Republika Kosovo nezavisna država, Brnabić naglasila da postoji još predstavnika koji ne priznaju Kosovo

Foto: Slađan Tomić

Drugi dan samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) počeo je sastankom šefova delegacija na Jahorini.

Nakon obraćanja članova Predsjedništva BiH, obratili su se i drugi šefovi delegacija.

“Čast mi je biti u Sarajevu. Uspjeh saradnje Jugoistočne Europe nije bitan samo za nas nego mir i prosperitet cijele Europe. Turska pruža i nastavit će pružati podršku integraciji balkanskih zemalja. Proširenje EU blokirano je od kratkovidnih i populističkih krugova. Turska u periodu 2020.-2021. preuzima predsjedavanja SEECP-om. Smanjili smo tragedije u Egejskom moru. Spriječili 99% nelegalnih migracija ka EU”, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan. 

“Obeshrabrujuće su poruke koje odbijaju svako proširenje bez dubokih reformi. Važno je imati vjerodostojne, a ne poželjne ciljeve. 2/3 u novom Parlamentu EU želi jedinstvenu Europu. nadamo se da će nakon konstituisanja i institucija EU ostati zainteresovana za proširenje. Mi u Crnoj Gori vjerujemo da je EU garant da region pretvorimo u zonu mira stabilnosti i razvoja”, poručio je Milo Đukanović predsjednik Crne Gore.

“Želio bih početi sa Kosovom koje nije s nama. Čestitam Kosovu što preuzima predsjedavanje. Kosovo je bilo primorano da otkaže dolazak. Kako da se pretvaramo da imamo saradnju kada neki rade sve da isključe neke. Obostrano poštivanje je od ključne važnosti za mir i stabilnost. Ovo je prilika da BiH uvidi da je Republika Kosovo nezavisna država koju BiH treba poštovati”, zaključio je predsjednik Albanije Ilir Meta.

“Naši domaćini ne priznaju Kosovo. Za ovim stolom postoji još nekoliko predstavnika koji ne priznaju Kosovo kao državu. Žao mi je predstavnika privremenih institucija Prištine to nisu ovdje. Ovo je samo odnos kako se Priština od novembra prošle godine odnosi prema regionu i koliko joj je stalo. Neće biti mira dok svi ne budemo članice EU”, poručila je Ana Brnabić, Premijerka Srbije.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime