„Sherbetlook“ – prirodni sokovi sa okusom bh. tradicije

Ljubav prema profesiji za koju se školovala navela je 30-godišnju Nejru L. Salkić iz Sarajeva, diplomiranog agronoma, da pokrene vlastiti posao proizvodnje prirodnih sokova od voća i bilja. Iz te ljubavi i uz veliku podršku porodice – prvenstveno Nejrinog supruga Jakuba i sestre Nerme, nastala je firma originalnog naziva „Sherbetlook“, u kojoj se proizvode sokovi zasnovani na bosanskohercegovačkoj tradiciji.

„Kako sam rodom iz Visokog, moji roditelji imaju voćnjak, a također i muž ima puno zasađenog voća, pa smo odlučili da to iskoristimo i pravimo sokove. Željeli smo sačuvati tradiciju našeg naroda proizvodnjom sokova od đulbešećer ruže, zove, nane, a pored toga u ponudi imamo i voćne sokove od jabuke, višnje, maline i kupine. Svakako da je bio izazov upustiti se u ovu „avanturu“, posebno ako uzmemo u obzir da nismo bili u mogućnosti da ulažemo značajnije iznose novca. U početku smo se na neki način „vrtili u krug“ jer bez obzira što znamo da imamo dobar proizvod, uvijek nam je bio problem osvajanje tržišta zbog nemogućnosti da proizvodimo veće količine jer smo bili slabo opremljeni. Kupovna moć u svim dijelovima zemlje nije onakva kakva bismo mi proizvođači željeli da bude, a što se tiče konkurencije, ona je tu da bismo mi bili jači“, priča Nejra.

Foto: Nejra Salkić

Iako je posao tek na početku, „Sherbetlook“ je već stekao svoje vjerne mušterije koje se stalno vraćaju po nove „zalihe“ ukusnih i zdravih prirodnih sokova.

„Trenutno smo u fazi pripreme proizvodnog pogona i nabavke novih mašina, koje će nam omogućiti efikasniji proizvodni proces. Za ovu sezonu, cilj nam je da sa našim proizvodima uđemo u tri veća trgovačka lanca, a za deset godina vidimo sebe i u svim boljim prodavnicama u Evropi“, otkriva Nejra Salkić.

Podršku ovom start-up projektu pružili su kantonalno Ministarstvo privrede i Privredna komora Kantona Sarajevo. Zahvaljujući tim sredstvima, mala ali vrijedna ekipa „Sherbetlooka“ sada nabavlja opremu i stvara svoj proizvodni pogon.

„Jednako kao i finansijska sredstva, pomogla nam je i edukacija koju smo imali tokom trajanja ovog projekta, zahvaljujući kojoj smo jasnije sagledali svoje šanse na tržištu, postavili jasnije ciljeve i pripremili se za izazove koji nam slijede. Zaista nam mnogo znači podrška Ministarstva i Komore u smislu da su nam uvijek na raspolaganju za savjete, ali i to što se trude da nas uključe u promotivne aktivnosti jer svi znamo da je za nas male obrtnike promocija itekako važna, ali i skupa“, kaže ova mlada poduzetnica.

Dodaje kako su mnogi u BiH svjesni činjenice da ljudi odlaze tražeći za sebe bolje životne uslove te da svakako imaju pravo na to.

„No, mi svoju šansu vidimo upravo ovdje, vjerujemo u sebe i kvalitet naših proizvoda i sigurni smo da ćemo uspjeti. Znamo i mi da je najlakše otići i tražiti sreću drugdje, ali prije toga treba razmisliti i vidjeti šta se može ponuditi vlastitoj državi i narodu. Niko ne očekuje da će biti lahko upustiti se u avanturu zvanu biznis, ali je osjećaj divan kada napraviš proizvod na koji si ponosan. Zato, probajte, uživat ćete u ovakvom putovanju“, poručuje na kraju Nejra Salkić.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime