Skaka: Sarajevo će imati skijašku stazu sa pogledom na grad

Foto: Mustafa Öztürk - Anadolu Agency

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka najavio je izgradnju skijaške i biciklističke staze na Trebeviću, koje bi trebale upotpuniti turističku ponudu Trebevića, kao najvećeg parka prirode u Sarajevu.

Za Anadolu Agency (AA) govorio je o upotpunjavanju ponude na Trebeviću, zajedničkoj turističkoj ruti Sarajeva, Zagreba i Beograda, kao i ovogodišnjeg javnog dočeka Nove godine u Sarajevu.

Gradonačelnik Sarajeva je podsjetio da su u septembru 2017. godine krenuli s izgradnjom žičare koju su zvanično otvorili u aprilu ove godine.

“Naš koncept je bio da revitalizacijom Trebevićke žičare oživimo Trebević kao najveći park prirode u Sarajevu. Ne mislim da smo uspjeli u tome do kraja, jer obnavljanjem Trebevićke žičare, mi smo obnovili samo prevozno sredstvo. Nama treba još puno sadržaja na samom Trebeviću kako bi u potpunosti vratili Trebević Sarajlijama”, rekao je Skaka.

Na taj projekat se čekalo 25 godina, a gradonačelnik Sarajeva cijeli koncept Trebevića, kao najvećeg parka prirode u Sarajevu, želi završiti do kraja mandata njegove administracije 2020. godine.

“Mi smo već uradili projekat za skijašku stazu koja je dio projekta revitalizacije i stavljanja u funkciju Trebevića. Nije ranije postojala takva profesionalna skijaška staza po kojoj će Sarajevo biti poznato, jer ćemo biti prvi i jedini glavni grad koji ima skijašku stazu sa pogledom na grad”, najavio je Skaka navodeći da je sjeverna strana Trebevića odlična za skijašku stazu.

Prema njegovim riječima, imamo mogućnost da napravimo bolju stazu nego što su neke staze gdje se dešavaju evropska i svjetska prvenstva u skijanju.

“Imamo mogućnost da iskoristimo potencijale Trebevića na način da na devet minuta od Vijećnice budete na vrhu Trebevića, stanete na skije, imate prelijepo skijanje od 950 metara sa pogledom na Sarajevo i onda se malim liftom vraćate na vrh Trebevića”, pojasnio je Skaka.

Kako je kazao, ukoliko budu imali podršku Kantona, trebevićka staza bi trebala biti u potpunosti u funkciji do kraja mandata ove administracije – septembra 2020.

“Trenutno radimo na izgradnji biciklističke staze za rekreativni, ali i ekstremni biciklizam. Završili smo objekat dolazne stanice u kojoj je planiran ugostiteljski objekat i niz ostalih sadržaja. Taj objekat je već gotov i stavljamo ga u funkciju do kraja ove godine i u proljeće 2019. krećemo sa izgradnjom starog restorana ‘Vidikovac’ koji će biti, siguran sam, simbol grada Sarajeva, nezaobilazno mjesto svih turista”, kazao je Skaka.

Tu je još niz aktivnosti koje rade na Trebeviću, poput šetnica, parkova za djecu…