Slatki užitak: Jednostavan recept za pekmez od smokvi

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svježih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept po preporuci jedne mame.

SASTOJCI ZA PEKMEZ OD SMOKVI:

– 5 kg svježih smokvi
– 250 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 150 g meda
– naribana korica od tri naranče
– 2 žličice cimeta u prahu (po želji)
– 1 žličica limunske kiseline u prahu

PRIPREMA PEKMEZA OD SMOKVI:

1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodaj med.

2. Smokve narezane na četvrtine dodajte u smjesu šećera i meda te nastavite kuhati na laganoj vatri 90 minuta.

3. Kada dobijete kašastu smjesu, dodajte naribanu koricu naranče, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuhajte još 30-ak minuta.

4. Dok se pekmez kuha, pripremite čiste staklenke za punjenje. Temeljito ih operete, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stupnjeva radi dezinfekcije.

5. Pekmez polako sipajte u vruće staklenke, dobro zatvorite i preokreni teglice naopačke par minuta, a zatim vrati u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.

Dobar tek!

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime