Smailbegović: Stvoriti pretpostavke za ubrzan ekonomski rast, sve intenzivniji odliv radno sposobnog stanovništva je veliki problem

Foto: Damir Ćumurović/Oslobođenje

U toku je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta, a sazvana je na inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH.

Među inicijativama je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu FBiH dostavljene sredinom 2018., a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, o fiskalnim sistemima, o cestovnom prometu, privatizaciji preduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljvaju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predloženo je razmatranje ovih akata po skraćenom postpuku, piše Oslobođenje.

Udruženje poslodavaca FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona među kojima su novi tekstovi zakona o finansijskom poslovanju, registraciji privrednih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak sa analizom, doprinosima sa analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim taksama i Tarifi federalnih administrativnih taksi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH.

Također su pripremljene izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o privrednim društvima, Zakona o fiskalnim sistemima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim derivatima te Zakona o sudskim taksama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.

– Mi moramo stvoriti pretpostavke za jedan ubrzan ekonomski rast. Ono što nam se u posljednje vrijeme dešava je sve intenzivniji odliv radnosposobnog stanovništva i s tim bi vrlo brzo mogli imati značajan problem. Siva ekonomija je jedan od velikih problem BIH. Prema procjenam ona čini 20 do 25 posto GDP. To je nešto protiv čega ćemo se morati boriti, kazao je Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Istaknuo je da žele partnerski odnos s Vladom, Parlamentom, Sindikatom i svima drugima.

– Mjere koje predlažemo će neminovno dovesti do ekonomskog rasta i povećanja životnog standarda. Spremni smo odustati od bilo koeg našeg prijedloga za koji se pokaže i utvrdi da nema širi društveni značaj, rekao je Smailbegović.

Govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju, Smailbegović je rekao da je prosjek bolovanja u Evropi 6,5 dana te da je procjena da je BiH iznad Bugarske. To u prosjeku znači da su radnici bolesni svaki osmi ili deveti dan.

Predloženo je smanjenje plaćanja naknada za bolovanje na teret poslodavaca sa 42 na 15 dana. Predsjednica Kluba poslanika SBB-a Azra Hadžić-Bećirspahić kazala je da ovakva izmjena što se tiče ovog kluba nije prihvatljiva.

– Mi predlažemo ako se već ide da se smanji taj broj dana da nekako nađemo sredinu a to je 30 dana, kazala je Hadžić-Bećirspahić dodajući da je svjesna činjenice da pojedini radnici iskorištavaju bolovanje i da je samim tim poslodavac u teškoj situaciji.

U ime poslodavaca Safudin Čengić kazao je da zakoni koje je Udruženej poslodavaca predložilo sigurno nisu jedini koje treba mijenjati. Pozvao je vlast da “s dozom ghrabrosti uđete u izmjene zakona i donošenje novih zakon, jer bez toga nećemo moći mijenjati stanje”.

– Sve što država da pogodnosti dat ćemo to sve radnicima. Nećemo to pretvarati u akumulaciju za Violetu nego ćemo dati zaposlenicima. Bez zadovoljnog radnika nema ni dobrog proizvoda. Mislim da bi trebalo što brže razmotriti pa usvojiti zakone jer sigurno manje-više ne treba se uopće bojati da će smanjenjem biti manji prihodi, kazao je vlasnik Violete Petar Ćorluka.

Iz Udruženja poslodavaca FBiH ranije su rekli kako očekuju da Parlament FBiH donese zaključak kojim će obavezati Vladu FBiH da analizira predložene zakone i proslijedi ih u daljnju proceduru u izvornom ili dopunjenom obliku na način da se ne mijenja suština zakonskih prijedloga.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime