“Snijeg” u Narodnom: I Orhan Pamuk dolazi na premijeru

Svjetski poznati turski pisac i Nobelovac Orhan Pamuk najavio je posjetu glavnom gradu Bosne i Hercegovine. 25. juna najavljen je javni razgovor sa građanima Sarajeva, a narednog dana 26. juna u Narodnom pozorištu, Pamuk će prisustvovati premijeri predstave “Snijeg“, nastale prema njegovom istoimenom romanu. Naša ekipa bila ja na jednoj od proba predstave, u Narodnom pozorištu.

“Snijeg” u Narodnom pozorištu, u režiji Dine Mustafića. Predstava rađena prema istoimenom romanu Orhana Pamuka, za koji je nagrađen Nobelovom nagradom za književnost 2006. To je njegov jedini politički roman, ali ujedno i knjiga o kojoj se u Turskoj najviše govorilo. Progovarajući o turskom političkom životu devedesetih godina prošlog vijeka, Pamuk u “Snijegu” zapravo obuhvata cjelokupan proces modernizacije turske države. Prema riječima reditelja, vrijednost i poruka ovog teksta itekako se mogu preslikati i na Bosnu i Hercegovinu.

Premijeru predstave u Narodnom pozorištu gledaće i Orhan Pamuk. Sarajevsku adaptaciju “Snijega” nose neka od najvećih imena bh. glumišta, među kojima su Jasna Diklić, Senad Bašić, Kaća Dorić, Aleksandar Seksan, Dragan Jovičić, Ermin Sijamija, Vedrana Božinović, uz podršku mlađih, talentovanih kolega.

Kako bi ispričao ovu veliku priču, Dino Mustafić priliku daje dokazanim glumačkim imenima, ali i dvojici mladih glumaca koji su su nedavno završili Akademiju.

Premijera predstave je zakazana za 26. u 19:30 u Narodnom pozorištu. U istom terminu, prva repriza je dan kasnije dok će druga repriza biti odigrana prvog dana jula. Za djelo iz kojeg je nastala ova predstava, Margaret Atvud, iz The New York Times zapisuje: Snijeh je putovanje u dubine podeljene, osamljene, zbunjene turske duše ispunjene nadom.