Specijalna policija interveniše nad rudarima koji su blokirali prugu u Banovićima

Foto: Buka

Specijalna policija stigla je iz Tuzle u Banoviće kako bi deblokirali željezničku prugu u ovom mjestu.

Podsjetimo, grupa rudara već pola sata u blokadi drži željezničku prugu u Banovićima, čime je ometena redovna isporuka uglja s površinskog kopa Rudnika mrkog uglja u Banovićima, prenosi Buka.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljnjih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH.

Naime, nakon jučerašnjih protesta grupe radnika ispred zgrade Uprave Rudnika, došlo je do blokade željezničkog saobraćaja na relaciji Turija – Seperacija, a time i obustave proizvodnje uglja, čime se društvu nanosi šteta od oko 500.000 KM dnevno. Imajući u vidu navedeno, Rudnik se obratio Vladi Tuzlanskog kantona zahtjevom da obezbijede sigurnost osoba, imovine i nesmetan rad RMU Banovići”, saopštila je Vlada TK.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime