Studija Istraživačkog centra za istoriju i statistiku španskog fudbala (CIHEFE) je na osnovu egzaktnih pokazatelja dala odgovor na najveće pitanje modernog nogometa.

Ali, ne samo savremenog, nego i cijele 86 godina duge istorije Primere. Studijom, kojom je bilo obuhvaćeno svih 9280 fudbalera koji su od 1929. igrali u takmičenju, uzimani su u obzir brojni faktori; minute provedene u igri, golovi iz igre, prekida, penala, kartoni… Na osnovu čega su igrači dobivali bodove.

Prema brojkama, Lionel Messi je sa 545 bodova najbolji fudbaler otkako se igra špansko prvenstvo. Nekoliko je razloga zbog kojih je Messi najbolji u istoriji španskog prvenstva. Jedan je i što je jedini igrač koji je ubjedljivo prebacio broj od 300 golova. Trenutno je na 349.

Raul Gonzales Blanco, legenda Reala, na drugom je mjestu s 528 bodova. Iza njega su Cesar Rodriguez (524), Telmo Zarra (493) i Enrique Castro “Quini” (488). Deset veličanstvenih čine još Juan Arza (481), Alfredo Di Stefano (481), Paco Gento (467), Carlos Alonso “Santillana” (464) i Guillermo Gorostiza (454).

Primjećujete da nigdje nema Ronalda. To je zato što je najbolji igrač i strijelac prvaka Španije tek 17. na ovoj listi, sa 415 bodova.

Jedan od razloga zašto je tako nisko je što igrači na samom vrhu imaju deset ili više sezona u La Ligi, dok je Ronaldo u Španiji osam godina.

Treći najviše plasiran igrač od još aktivnih je Aritz Aduriz. Vremešni golgeter Athletica je na 67. mjestu, s 314 bodova i 146 prvenstvenih golova.

 

SHARE