Bogdan Tanjević – Moja nagrada pripada FIS-u

Bogdan Tanjević, dobitnik Državne nagrade za sport BiH za 2017, za Oslobođenje govori o priznanju, Sabitu Hadžiću, Mirzi Delibašiću, KK Bosna, reprezentaciji BiH.

Živio sam u mnogo lijepih gradova, ali Sarajevo je posebno i ne može se pobjeći od djetinjstva. Uživam kad sam ovdje, ali ovaj put dolazim nakon loših vijesti, kaže na početku razgovora Bogdan Tanjević, dobitnik Državne nagrade za sport BiH za 2017. godinu. Ovaj put u Sarajevo nije došao da odmara i da, kako kaže, vidi raju, nego da isprati Sabita Hadžića, a došao je baš kada je preminuo i doktor Nedžad Nakaš, s kojim je i rodbinski vezan i kojeg je opisao samo sa dvije riječi: “Pravi laf”.

Da voli trenera

– Molim te nađi Jergovićev tekst o Kinđetovom rolingu i neka to bude početak kao da sam ja rekao, kaže Tanjević, a Jergovićev tekst počinje: “U Burkini Faso, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, običaj je da se ljudima ne govore loše vijesti. Umre li čovjek, to se prešućuje rodbini i prijateljima i čini se sve da što dulje žive u iluziji da je živ onaj kojeg više nema”.

– Sabetov život je bio jako težak i najbolji dio mu je onaj sa nama u Bosni, kada smo osvojili Evropu. Bili smo jedinstveni kao čopor vukova, bili smo jedinstveni i hrabri. Tada smo sanjali i on je bio u tom vremenu ušuškan i zaštićen. Na poziv Raše Radovanovića, s kojim je bio i ostao mnogo vezan, otišao sam da vidim kakav je to igrač i odmah vidio da se takav igrač rijetko rađa. Svaka ekipa da bi dobro igrala, mora malo i trenera da voli, ne samo da igra za klub, za sebe, za navijače, a on je bio toliko vjeran meni da se opisat ne može. Da sam mu rekao da zaustavi dan, on bi učinio sve da to uradi za mene. Bio je uvijek maksimalno posvećen zadatku. Sportisti se odriču nekih drugih stvari u životu, neki 10, neki 20, neki 50 posto, ali Sabe se odrekao 80 posto stvari. I kao trener je bio sjajan, jer je imao taj Bosnin dašak, kao i Svetislav Pešić, kao i Nihad Izić, koji je na osnovu naše košarke napravio tursku. Nikad ne koristim za nekog riječ pokojni ili rahmetli i čekam sutra da mi dođe Sabe, da mi dođe Mirza (Delibašić), Krešo Ćosić i svi moji košarkaši, priča emotivni Tanjević, koji ističe da mu Državna nagrada za sport mnogo znači.

– To je iznenađenje za mene, iako su mi neki naglašavali da bih to mogao dobiti, ali sam mislio da će to biti nekad u budućem vremenu. Nisam očekivao da me ta vijest zatekne u Sarajevu, ali strašno godi. To je znak da si pri kraju, ali i da si nešto dobro uradio i za druge, ne samo za sebe. To je nagrada FIS-u (Centar za sport i rekreaciju), jer je to nekad bio centar Sarajeva i ja sam tu negdje rastao, podijeljen između košarke i rukometa, a da sam bio rukometaš, napravio bih bolju karijeru, govori Tanjević, koji je veoma zahvalan predlagačima iz KK Bosna, kluba za koji kaže da je u dramatičnom stanju.

– Svih ovih godina je dramatično, jer u ovim novim vremenima nove ekonomije, bez velikih kompanija, koje imaju potrebu za publicitetom, teško je raditi. Teško sada velike kompanije imaju interes da finansiraju, a s druge strane nema ni uslova da se zadrže igrači, da se stvara ekipa. Divim se ljudima, koji se stalno vraćaju u Bosnu i pokušavaju da je dignu. Idealno bi bilo da se kroz nekoliko godina izbori igranje u ABA ligi i to je nivo kojem treba težiti.

Legendarni Boša kaže da je pozitivno iznenađen rezultatima košarkaške reprezentacije BiH sa Duškom Vujoševićem na čelu.

Vujoševiću zdravlja

– Vrlo zanimljivo mi je to i teško će biti proći oba kruga kvalifikacija. Prvo jer je BiH u najtežoj grupi, a nonsens je da se prenose svi bodovi iz prve faze. Ali važno je da se stvara nova generacija, jer je Vujošević majstor za to, a i rad sa Mensom Bajramovićem mu godi, pa su odličan tandem. Samo Bože zdravlja Vujoševiću i da nastavi ovako, kazao je Tanjević, koji je postao direktor svih selekcija Italije.

– Ovo mi godi, jer biram posao koji ću da radim. Bavim se organizacijom rada mladih selekcije i sada smo oformili i U14 selekciju. Ide nam dobro, a meni je mnogo lakše da imam vremena za familiju, jer sam kroz karijeru mnogo bio odsutan, doduše, moja draga Jasna većinom je putovala sa mnom, kazao je Tanjević.