Košarkaški savez Bosne i Hercegovine nalazi se u velikim problemima, a otkazan je put u Makedoniju gdje je naša košarkaška reprezentacija trebala igrati prijateljski turnir, jer Savez nema 30.000 KM u ovom trenutku.

“Voda je došla do grla. Pritisnuli su nas porezi i ostala dugovanja iz prošlosti. Stanje računa Saveza je nula i zbog toga ćemo, gotovo sigurno, morati otkazati put seniora na pripremni turnir u Makedoniju”, rekao je Sejo Bukva, potpredsjednik Saveza.

“To je već samo po sebi bruka, ali mogla bi biti i veća ako budemo prisiljeni otkazivati zvanične nastupe naših reprezentacija na međunarodnoj sceni. Ukoliko se nešto drastično ne promijeni u narednim danima, a kakva je situacija trenutno nisam optimista da će se to desiti, pod znakom pitanja će doći i učešće seniora u pretkvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo”, dodao je Bukva.

Upućena su pisma čelnicima Vijeća ministara, a u KSBiH očekuju da bi moglo doći do sastanka naredne sedmice. Krovna kuća naše košarke hitno mora pronaći novac za gostovanja u pretkvalifikacijama selekcijama Švedske, Armenije i Slovačke.

“Nama je potrebno 200.000 KM. Ako se ni na nivou države ne može skupiti toliko novca za državne reprezentacije, jer, osim seniorske, u pogonu imamo i nekoliko mlađih selekcija, onda ne znam o čemu pričamo”, istakao je Bukva, koji je dodao:

“Mi tih 30.000 za put u Makedoniju nemamo i prinuđeni smo posrnuti na prvoj stepenici. Do kraja mjeseca moramo osigurati novac za spomenuta gostovanja. Ako ne uspijemo, očekuje nas velika sramota, kao i sankcije FIBA-e”.

SHARE