Amina Kajtaz se želi boriti pod zastavom BiH, ali da li BiH želi nju?

Foto: Sport1

Rješenje bi bilo otići i nastupati za drugu zemlju. Poziva itekako ima, ali…

Porodica Amine Kajtaz, naše najbolje plivačice, oglasila se saopćenjem za javnost u vezi sa finasiranjem njenih priprema i takmičenja na sportskim manifestacijama.

Amina Kajtaz, naša najbolja plivačica, koja već sada ima ispunjenu B normu za Olimpijske igre, proteklih nekoliko dana boravila je u Sarajevu, gdje je učestvovala na Državnom prvenstvu naše zemlje.

Kajtaz je na ovom takmičenju postavila dva nova državna rekorda i već odavno je počela pripreme za nastup na Olimpijadi u Tokiju. No, njeno napredovanje bi moglo biti usporeno iz razloga što se gotovo sama finansira.

Naša najbolja plivačica trenutno trenira u Zagrebu, s obzirom na to da uvjeti u našoj zemlji nisu adekvatni za pripremu najboljih plivača. Pri tome, Amina Kajtaz je od Grada Zagreba, tačnije gradonačelnika Milana Bandića, imala plaćen stan za boravak na godinu. Ovaj dogovor je nedavno istekao, pa se bh. rekorderka mora sama snalaziti za plaćanje, prenosi Sport1

– Vrata državnih institucija Amini Kajtaz niko neće da otvori i žalosno je što se jedna perspektivna sportistkinja, kojih u našoj državi i nema mnogo, mora oglašavati putem medija naglašavajući kako je nastavak njene karijere itekako upitan zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Rješenje bi bilo otići i nastupati za drugu zemlju. Poziva itekako ima, ali Amina Kajtaz se želi takmičiti pod zastavom Bosne i Hercegovine, s tim što Bosna i Hercegovina, odnosno ljudi koji mogu pomoći, ne pridaju neki prevelik značaj njenim nastojanjima da našu zemlju promoviše u najboljem mogućem svijetlu.

Amina Kajtaz jedna je od rijetkih bh. sportašica koja ima sportsku perspektivu i da ima približne uvjete kao njeni vršnjaci iz drugih zemalja, pravila bi još bolje rezultate.

Pitanje je, da li Bosna i Hercegovina želi uopće da se promoviše kroz sport i sportaše ili želi natjerati naše perspektivne plivače, plivačice, džudiste, košarkaše i košarkašice, da potraže sreću pod zastavima drugih zemalja, koji im nude sve moguće uvjete za napredovanje, počev od plaćenih priprema, mjesta boravka i takmičenja na kojima bruse formu.

Amina Kajtaz se želi boriti za Bosnu i Hercegovinu, ali Bosna i Hercegovina se mora početi boriti za nju, ali i za ostale, jer malo je kompanija koje su spremne izdvojiti svoj novac i finansirati pripreme za Olimpijadu.

Porodica Kajtaz se bori na sve načine da Amina spremno dočeka Olimpijadu i predstavi našu zemlju na dostojanstven način u Tokiju, gdje očekuje zaista velike rezultate, a u pomoć je priteklo nekoliko sponzora, koji još od ranije podržavaju sport, što je nažalost kap vode u bazenu. A vrata državnih institucija su i dalje zatvorena. Do kada? – pita se porodica Amine Kajtaz, koja se oglasila saopćenjem za javnost.

Aminin otac je Sead Kajtaz je bivši proslavljeni fudbaler mostarskog Veleža, a sada je član Odbora za posredovanje i savjetovanje N/FSBiH.

Ostavite svoj komentar