Doping test Jona Jonesa opet pozitivan

Foto: UFC

Jon Jones ne može nastupiti na UFC-u 232 koji je na rasporedu narednog vikenda u Las Vegasu, radi recentnog nalaza USADA-e zbog kojeg mu Komisija u Nevadi to ne dopušta, piše Fightsite.hr. Naime, Jon Jones je ponovno bio pozitivan na doping.

U uzorku koji je prikupljen 9. decembra pronađena je mala količina zabranjene supstance koja se zove “4-chloro-18-nor-17β-hydroxymethyl,17α-methyl-5α-androst-13-en-3α-ol (M3)”. Na istu ovu supstancu Jones je bio pozitivan u julu 2017. godine. USADA je zaključila da se može raditi o ostacima hemijskih tragova iz jula 2017. godine tako da UFC borac neće biti kažnjen.

S obzirom da Nevada sada ne želi licencirati Jonesa (a Kalifornija želi), čitav šou se iz Las Vegasa seli u Los Angeles (Inglewood), objavljeno je sinoć iz UFC-a.

Prema izjavi Komisije u Nevadi, Jones će se morati pojaviti na saslušanju u januaru  2019. godine.

“Ovo će nam omogućiti odmjerenu, promišljenu i dobru diskusiju protokola njegovog testiranja i rezultata istih, kako bi pronašli zajednički put za njega u Nevadi”, stoji u izjavi te se nastavlja:

“Veselimo se ovom saslušanju.”

UFC neće otkazati meč između Jonesa i Gustafssona, on će se samo preseliti iz Las Vegasa u Inglewood, baš kao i čitav event jer je Komisija u Kaliforniji već pristala licencirati bivšeg prvaka. Šef tamošnje Komisije Andy Foster smatra da abnormalnosti u testu Jona Jonesa dolaze još od njegovog pozitivnog testa iz 2017. godine. Tada je Jones pao na doping testu, te je u konačnici suspendiran na 15 mjeseci.

“Imam ovdje izjavu tri različita znanstvenika, imam izjavu direktora WADA-inog laboratorija…svi kažu da nema nikakve potrebe za novom istragom. Ovo nije nova stvar. Ovo je nešto za što je već kažnjen. Već je odslužio kaznu”, tvrdi Foster koji je zajedno s Jonesom otputovao u Kaliforniju proteklog vikenda kako bi ga testirali.

Test je navodno negativan…

“On je čist sporista”, zaključuje Foster.

UFC 232 će se i dalje održati u noći s 29. na 30. decembar.