Utakmicom između domaće reprezentacije Francuske i  Brazila u Nantesu večeras počinje 25. svjetsko prvenstvo za rukometaše, koje će trajati do 29. januara.

Prvenstvo će biti održano u osam gradova – Lilleu, Parizu, Nantesu, Montpellieru, Albertvilleu, Rouenu, Metzu i Brestu. U četiri grupe će učestvovati ukupno 24 reprezentacije, po šest u svakoj grupi, od kojih prve četiri nastavljaju takmičenje u osmini finala, dok ostali razigravaju za pozicije od 17. do 24. mjesta.

Naslov prvaka će braniti reprezentacija Francuske, koja se, uz olimpijskog prvaka Dansku i evropskog prvaka Njemačku, ubraja u prve favorite prvenstva. U uži krug kandidata za medalje spadaju Španci i Hrvati, dok “iz sjene” mogu iznenaditi Norvežani, Islanđani, Šveđani i Mađari.

Utakmice osmine finala igrat će se u Montpellieru, Albertvilleu, Parizu i Lilleu, gdje će biti odigrane i četvrtfinalne utakmice. Polufinalni susreti, meč za treće mjesto i finale bit će odigrani u dvorani Bercy u Parisu.

Osmina finala igra se 21. i 22. , dok je četvrtfinale na rasporedu 24. januara. Polufinala se igraju 26. i 27., a finale u nedjelju, 29. ovog mjeseca.

Prvi put u istoriji svjetskih prvenstava na utakmicama će se koristiti “Video Proof System”, videosistem koji je testiran na Evropskom prvenstvu za rukometašice u Švedskoj.

Sistem će se koristiti samo u dva slučaja – prilikom provjere je li lopta prošla gol-liniju da je li gol postignut prije kraja poluvremena ili utakmice.

SHARE