Šta je Dodik rekao i ko je svjedočio?!

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević mogli bi biti pozvani kao svjedoci u predmetu koji je Tužilaštvo BiH formiralo protiv Milorada Dodika zbog opasnog govora o povratku Bošnjaka u manji bh. entitet. Iako Dodik poriče da je govorio protiv povratnika Bošnjaka, Tužilaštvo je formiralo predmet, a unatoč našim upitima, niti ministar Vulin niti ambasador, nisu se oglasili.

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih, koji su tražili i samo usmjeravali svoje pare kako bi se ovdje uz Drinu vratili nakon otadžbinskog rata muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način.”

Ova izjava predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika izazvala je oštre reakcije. Izjavio je to prilikom obilježavanja pogibije srpskih civila i vojnika iz Podrinja kojem su, među ostalima, prisustvovali i srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević. Tom izjavom, Dodik se najsnažnije do sada, usprotivio državi Bosni i Hercegovini, a bez riječi svemu su svjedočili zvaničnici susjedne Srbije.

“Radi se o najopasnijoj izjavi jednog zvaničnika u BiH od potpisivanje Dejtonskog sporazuma. Ovom izjavom Milorad Dodik upustio se u protivustavno i antidejtonsko djelovanje počinivši krivično djelo opisano u članovima 145a i 146 Krivičnog zakona BiH” – izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Tužilaštvo BiH zato je protiv Dodika formiralo predmet nakon što je Izetbegović pisao glavnoj tužiteljici Gordani Tadić.

“Tužilaštvo BiH je zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH” – saopćeno je za TV1 iz ove institucije.

Tog 7. jula, Vulin i Vukičević su šutili i slušali Dodikove antidejtonske izjave. No, uskoro će vjerovatno morati progovoriti jer će, saznajemo, biti pozvani kao prvi svjedoci državnog Tužilaštva u novoformiranom slučaju. Na naše upite, danas nisu odgovorili. Sudeći po odredbama Krivičnog zakona BiH, za krivično djelo, koje Tužilaštvo ispituje da li je Dodik počinio, predviđena je kazna zatvora do 10 godina.

“Ko silom, ozbiljnom prijetnjom ili na drugi protupravan način, u većem razmjeru ili sa širim posljedicama, spriječi izbjeglice ili raseljena lica da se vrate u svoj dom ili da koriste svoju imovinu koje su bili lišeni u toku neprijateljstava od 1991. godine, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina” – stoji u Krivičnom zakonu BiH.

Nakon svega, oglasio se i Dodik. Kaže da Izetbegović, nakon propalog slučaja “Referendum”, pokušava na sve načine da rukovodioce RS-a dovede pred Sud. Tvrdi i da nije rekao ništa protiv povratnika.

“Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se vraćaju ljudi na Istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva” – pojasnio je Dodik.

Svim ovim postupcima, Dodik je, smatra Izetbegović, zloupotrijebio poziciju predsjednika RS-a koja ga obavezuje da brine i o Bošnjacima u tom entitetu. Oštro je reagovao i Valentin Incko koji je podsjetio da je pravo na povratak garantovano Dejtonskim sporazumom.