Stvara se nova fudbalska liga između timova Belgije i Holandije

![CDATA[

Ideja o pokretanju Lige Beneluksa stara je nekoliko godina, no čini se kako su sada sazrijeli svi uvjeti za njezin start.

“Superliga bi imala 18 klubova, 10 holandskih i osam belgijskih. Sve bi moglo brzo startati, ako ne već iduće sezone, onda bez dvojbe za dvije godine,” kazao je predsjednik belgijskog Club Bruggea Bart Verhaeghe za francuski Le Monde, prenosi Hina. 

Holanđani i Belgijanci ovim potezom žele smanjiti jaz koji postoji između njih i Liga petice. Pretpostavka je da bi takva liga smanjila odlazak mladih fudbalera u bogatije zemlje, dok bi klubovi dobili više novaca od TV prava, jer bi liga bila zanimljivija većem broju gledatelja.

U cijeli projekt uključili bi se i klubovi iz Luksemburga, ali za početak u drugoj ligi.

“Pregovori su već u toku, a iduće sedmice imamo važan sastanak,” dodao je Verhaeghe.

Zanimljivo, prije više od deset godina legendarni holandski napadač Marco van Basten je podržao ideju o zajedničkon takmičenju.

“Mislim da bi Holandija i Belgija morale utemeljiti zajedničko fudbalsko takmičenje kako bi naši klubovi mogli finansijski konkurirsati moćnim klubovima iz Engleske, Španije, Italije, Njemačke i Francuske koji se razbacaju novcem,” kazao je bivši napadač Ajaxa i Milana.

Iz UEFA-e za sada nisu komentirali najave o pokretanju belgijsko-holandske lige.

]]