Šuman: Naša vizija je da ostvarimo kontinuitet plasmana na velika takmičenja

![CDATA[

Ističe da će u ovom periodu reprezentativci BiH zajedno provesti 60 dana, odraditi oko 70 treninga i imati ukupno 16 utakmica, prijateljskih i takmičarskih.

Šuman planira krajem septembra ili početkom oktobra objaviti popis igrača koji će se okupiti 20. oktobra na Ilidži, otputovati u Podgoricu 24. oktobra, te igrati dvije prijateljske utakmice sa selekcijom domaćina, Crnom Gorom, 25. i 26. oktobra.

– Dogovorili smo se s Crnogorcima da prvi dan igraju kombinovane ekipe gdje ćemo isprobati igrače koji su imali manje šanse i minuta u igri, dok će drugi dan nastupiti najjači sastavi dvije selekcije, pojasnio je Bilal Šuman.

Zasad optimistična forma igrača

Potom će se igrači razići po klubovima, a onda slijedi novo okupljanje 23. decembra, uoči Evropskog prvenstva u Austriji, Švedskoj i Norveškoj. U sklopu uvodnog dijela priprema, bez tri igrača iz Bundeslige, ekipa bi mogla igrati utakmice s Bahreinom ili Kuvajtom. Termini za odigravanje ovih susreta su 27. i 28. decembar, a opcije su u ovom trenutku dva meča s Bahreinom, dva meča s Kuvajtom ili po jedna utakmica s obje selekcije.

– Imat ćemo dovoljno igrača u kadru da vidimo i isprobamo ostale, govori Šuman koji je potom prokomentarisao i trenutno stanje naših rukometaša:

– Krenuli su svi igrati, naši Nijemci igraju dobro, Vegar je počeo dobro, Vranješ igra redovno, Panić je imao odličan debi u SEHA ligi, Malinoviću ide, ali vidjet ćemo kako će to izgledati do oktobra jer stvari se znaju promijeniti u jednom danu. Kroz kvalifikacije smo imali pet povrijeđenih, sad je popis širi i nadam se da će tako ostati. Sumnjam da će Tarabochia biti potpuno spreman za EURO, ali vidjet ćemo.

Svaka pobjeda je važna

Za pripremu EURO-a je dovoljno vremena i zajedničkih dana u treningu.

– Imamo dosta vremena, utakmice s Crnom Gorom će nam dobro doći, imat ćemo vremena pričati o EURO-u. Igrači će dobiti video analize i materijale dok su u svojim klubovima kako bi što spremniji stigli na okupljanja u decembru, napominje selektor.

U novoj godini će reprezentativci već 2. januara putovati za Poreč gdje 3. i 4. januara igraju s Hrvatskom. Potom 8. januara iz Zagreba lete za Kopenhagen i Trondheim gdje će 10. januara igrati prvu utakmicu EURO-a s Norveškom.

– Svaka eventualna pobjeda je važna, posebno za bolju poziciju u kasnijem junskom baražu za SP. Idealno bi bilo igrati s ekipama koje su sad u kvalifikacijama za SP. Naša vizija je da ostvarimo kontinuitet plasmana na velika takmičenja. Idemo na EP uraditi najbolje što možemo, tako da i sebi olakšamo, zaključio je Bilal Šuman.

Novi materijal o protivnicima

Selektor će u Danskoj već sljedećeg mjeseca imati priliku gledati dva naša protivnika na predstojećem EURO-u.

– U Danskoj se od 27. oktobra igra Golden liga, a pored domaće reprezentacije tu su Norveška, Francuska i Španija, tako da ćemo imati novog materijala o našim protivnicima, kaže Šuman.

Vrijeme leti, RSBiH na istom

Dok je reprezentacija onaj ljepši dio rukometa u BiH, u isto vrijeme na domaćem tlu se dešavaju nevjerovatne stvari. RSBiH radi bez računa, Upravni odbor se ne sastaje u potpunosti, upitan je start prvenstva…

– Sve pratim, naravno. Nadam se da će naći solucije da to počne da funkcioniše jer vrijeme leti. Ne samo Premijer liga, nego sve, da se što prije uspostavi funkcionisanje Saveza. Bez toga će svima biti teško. Obveze idu, brzo će oktobar i decembar, upozorava Šuman.

Nemam komentar za izjave Umičevića

Dok UORSBiH ne može da riješi osnovne stvari, njegov predsjednik Marinko Umičević se ipak odlučuje skrenuti pažnju izjavama da je “selektor dobio žuti karton”, a u isto vrijeme Savezu pripisuje uspjeh za plasman A tima na EURO.

– Nemam komentar za to. Znam što je meni raditi i kako bi trebalo da stvari funkcionišu. Ja se vraćam sportskom dijelu za koji znam da može dati samo pozitivnu energiju funkcionisanju svega. Reprezentacija ipak ima uspjeh, a to je odlazak na EP. Kontinuitet bi sigurno doprinio svim klubovima, lokalnim zajednicama u kojima se igra rukomet, kao i samom Savezu, izjavio je Šuman.

]]