Sve gori kaos: Maduro žestoko napao SAD, oni mu otvoreno zaprijetili

Foto: EPA

Nastavlja se politička kriza u Venezueli dok zemlje svijeta biraju na čiju stranu će stati, Juana Guaida ili Nicolasa Madura.

Maduro u međuvremenu optužuje SAD da je osmislio puč kako bi njega maknuo s mjesta predsjednika. 

Optuživao Guaida i SAD

Kako piše CNN, Maduro je u nedjelju dao intervju u kojemu je optužio Juana Guaida, predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele koji se prošle srijede proglasio privremenim predsjednikom, da je prekršio Ustav i sve zakone. 

Maduro je potom zaključio da je to pitanje kojim se trebaju baviti svi zatvori. 

“Ja nisam državni odvjetnik, ali to će biti njegov posao. Bit će na sudovima da utvrde sljedeće korake pa ćemo vidjeti. Ovo pripada pravosudnom sustavu”, poručio je Maduro u intervjuu za CNN Turk. 

Guaido se proglasio privremenim predsjednikom

Juan Guaido se, podsjetimo, prošle srijede, proglasio privremenim predsjednikom Venezuele uslijed masovnih protesta protiv Madura i vlade. 

Rekao je tada kako mu Ustav omogućava da se proglasi privremenim predsjednikom jer smatra kako je Maduro nelegitiman predsjednik. 

Guaido je, naime, Madura optužio da je kontrolirao izbore i tako ih i dobio. Potom se proglasio privremenim predsjednikom i rekao kako će biti predsjednik sve dok se ne održe slobodni i demokratski izbori.

Maduro: Venezuela je žrtva američke urote

Maduro je poručio i kako je Venezuela žrtva američke urote, govoreći o obraćanju Mikea Pencea koji je Juanu Guaidu obećao svu potporu SAD-a prije nego što se Guaido proglasio privremenim predsjednikom.

SAD je, podsjetimo, priznao Juana Guaida predsjednikom samo nekoliko minuta nakon što se proglasio predsjednikom. 

Guaido je u intervjuu u nedjelju pak poručio kako je oporba u pregovorima s vojskom i civilnim službenicima o tome da silom maknu Madura s predsjedničke pozicije. Guaido je za Washington Post rekao da se razgovori s vojskom odvijaju “iza kulisa”. 

“To je jako osjetljivo pitanje koje uključuje i osobnu sigurnost. Sastajemo se s njima, ali diskretno”, dodao je. 

Maduro: Nitko nam neće davati ultimatume

Danima nakon Guaidovog samoproglašenja čekala se odluka europskih zemalja. SAD i Kanada su, primjerice, odmah stale uz Guaida, kao i neke zemlje Latinske Amerike.

Meksiko, Rusija i Turska su pak odmah stale uz Madura, a iako je britanska vlada poručila kako smatra da Madurov režim nije legitiman, konkretnijeg odgovora o tome koga Europa priznaje predsjednikom nije bilo. 

Sve do subote. Ove subote su vođe Španjolske, Njemačke i Francuske poslale poruku Maduru u kojoj su mu poručile da raspiše izbore ili će oni za osam dana priznati Guaida predsjednikom Venezuele. 

Maduro je u intervjuu za CNN Turk rekao kako je Venezuela održala brojne izbore, uključujući i predsjedničke izbore u svibnju te kako europske zemlje trebaju povući svoj ultimatum.

“Nitko nam neće davati ultimatum. Cijela Europa se klanja Donaldu Trumpu. Tako stoje stvari, posebno kada se radi o Venezueli.”

Kaže i da Trumpu šalje poruke, ali mu on ne odgovara

Maduro je usto turskom CNN-u rekao i kako je Trumpu poslao brojne poruke, ali kako odgovor nije stigao.

“Mislim da je preopterećen problemima u SAD-u, a vjerujem i da nas on prezire. Prezire cijelu Ameriku i Karibe. Mislim da on prezire cijeli svijet”, zaključio je Maduro govoreći o Trumpu. 

“To je i razlog puča. Oni ne žele da nama bude bolje. Sabotiraju nas i pokušavaju uništiti ekonomski sustav”, rekao je Maduro i potom poručio kako je otvoren za razgovore s protivnicima.

“Nastavit ćemo opovrgavati laži SAD-a i poticati nacionalni dijalog jer ja sam za dijalog s političkom opozicijom i opozicijskim medijima. Mislim da dijalog mora prevladati. Vjerujem u dijalog”, rekao je Maduro. 

Jorge Rodriguez, ministar komunikacija, je rekao kako je Guaido razgovarao s Madurovim službenicima. Guaido je pak poručio kako razmišlja o amnestiji za Madura, ali je s njim odbio pregovarati. 

Pompeo: Ili ste uz snage slobode ili uz Madura i njegove zločine

Čini se ipak kako je, što se tiče SAD-a, vrijeme za dijalog prošlo. Naime, državni tajnik Mike Pompeo je u svojem obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a zatražio predstavnike zemalja članica da daju potporu Maduru. 

“Naše nacije se moraju zauzeti za vladavinu prava i podržati vođu kojeg su potvrdili Venezuelanci kao svojeg legitimnog vođu i privremenog predsjednika. Ili ste uz snage slobode ili ste uz Madura i njegove zločine”, poručio je u subotu. 

Maduro je odgovorio na ove riječi rekavši turskom CNN-u kako je američka moć u svijetu u opadanju te kako završava.

“Pompeo, vidim da je očajan i pun mržnje. On je osoba koja govori s puno mržnje. On je za rat. Nije pravi diplomat. Nema poštovanja. Oni misle da mogu kontrolirati svijet vikanjem. Ponavljam, Venezuela će prevladati ovaj puč. Nijedna imperijalna sila neće slomiti moralni otpor naroda Venezuele”, rekao je Maduro. 

Pozivanje vojnika

I Guaido i Maduro su se ovog vikenda obratili vojsci, Maduro pozvavši na jedinstvo i rekavši kako želi vidjeti vojsku koja je odana narodu, revoluciji, zemlji i ustavu. 

Guaido je pak odao počast žrtvama prosvjeda i predstavio zakon o amnestiji koji je sastavila Nacionalna skupština, a koji će štititi vojnike koji prebjegnu od Madurove administracije. 

“Sada je trenutak da se stavite na strand ustava. Nije vrijeme za strah. Nije vrijeme za korake unazad. Nije vrijeme da ne poštujete narod Venezuele”, rekao je obraćajući se vojsci. 

Maduro je pak u nedjelju napao vojnog atašea Venezuele, Josea Luisa Silvu, u Washingtonu koji je ranije rekao kako on prati mapu Juana Guaida te kako ta mapa uključuje i činjenicu da je Maduro uzurpirao vlast. 

Potom je ministarstvo obrane na svojem Twitteru podijelilo tu objavu vojnog atašea i dodalo riječi: “Izdajnik.”

“Neposluh u ovo vrijeme je čin izdaje i kukavičluka prema domovini koju smo naslijedili od našeg osloboditelja Simona Bolivara”, tvitalo je Ministarstvo.

SAD poručio kako neće mirno sjediti i trpiti prijetnje

Maduro je u intervjuu rekao kako je Guaido američka politička lutka, ali je govorio i o američkim diplomatima. 

On im je u srijedu, nakon što je SAD priznao Guaida predsjednikom, dao rok od 72 sata da napuste Venezuelu. Guaido ih je pak ubrzo pozvao da ostanu. 

SAD je stoga upozorio kako neće mirno sjediti i trpjeti prijetnje svojem osoblju. 

“Svako nasilje i prijetnje protiv američkog diplomatskog osoblja, protiv demokratskog vođe Venezuele Juana Guaida ili Nacionalne skupštine predstavljat će ozbiljnu agresiju na pravnu državu i dovesti do značajnog odgovora”, upozorio je na Twitteru John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost.

Maduro je pak poručio kako su diplomati već otišli. Dodao je i kako je maloj skupini njih dopustio ostanak.

“Oni će biti zaštićeni”, zaključio je.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime