Svjetski čelnici okupljaju se u Biarritzu na samitu G7, dolaze i demonstranti

Foto: Agencije

Svjetski čelnici okupili su se u subotu u francuskom primorskom i turističkom gradu Biarritzu na samitu G-7, vodećih svjetskih ekomomija.Međutim, pristižu i demonstranti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron domaćin je samita koji počinje u subotu i ispraznio je grad čuven po svojim plažama posljednjeg dana ljetnih odmora.

Macron je također izjavio kako su očekivanja u postizanje jedinstvenog fronta među svjetskim čelnicima na samitu G7 nerealna.

Američki predsjednik Donald Trump u subotu je doputovao u Francusku kako bi prisustvovao samitu vodećih vjetskih ekonomija. Samit Grupe sedam u Biarritzu dolazi u vrijeme velikih briga oko usporavanja globalnog ekonomskog rasta i eskalirajućeg američkog trgovinskog rata s Kinom.

Američki predsjednički avion Air Force One sletio je u turistički grad u ranim popodnevnim satima.

Na prošlogodišnjem sastanku Trump je otišao prije vremena i odbio je potpisati zajedničko saopćenje u predsjedničkom avionu Air Force One.

Na vrhu dnevnog reda ovogodišnjeg samita su klimatske promjene – posebno šumski požari koji su ovih dana bjesnili Amazonom i posrtanje svjetske ekonomije na rub recesije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da čelnici G7 “ne mogu biti nijemi” u suočavanju s požarima koji su zahvatli djelove Amazona i najavila je da će pozvati da se učini sve kako bi se zaustavili požari u tropskoj šumi.

Njemačka podržava potiv francuskog predsajednika Emmanuela Macrona da se na samitu G7 raspravlja o požaru u Amazonu.

Merkel je izjavila u svojoj video poruci objavljenoj u subotu: “Emmanuel Macron je u pravu – naša kući gori i mi ne možemo biti nijemi”, prenosi Associated Press.