Tadić: Stranci traže da ne uznemiravamo javnost, jer je Vučić obećao Kosovo

Foto: Tanjug/Rade Prelic

Nekadašnji predsjednik Srbije (2004-2012.) Boris Tadić, lider Socijaldemokratske stranke, izjavio je za izdanje lista „Blic“ od nedjelje da „stranci traže od opozicije da ne uznemirava javnost, jer im je (aktuelni predsjednik Aleksandar) Vučić obećao Kosovo“.

Tadić je rekao da niko ne može da kaže kada će biti rješenja za problem Kosova, ali da važnijim smatra kakvo će biti to rješenje.

Rekao je da se zalaže za rješenje „stvaranjem dva entiteta na Kosovu“ i za „izlazak iz zamrznutog konflikta“.

Tadić je objasnio da „ne bi nikada podržao rješenje onih koji su obećanjem o servilnosti na pitanju Kosova došli na vlast i kojima je… očuvanje ličnih interesa i vlasti… iznad očuvanja nacionalnih interesa“.

Zato je smijenjivanje sadašnje vlasti, rekao je Tadić, „veliki dio rješenja i kosovskog problema jer bez toga nema ni prostora za bilo kakvo rješenje koje zaista štiti interese Srbije i njenih građana“.

Da bi uopšte moglo da se govori o planu za Kosovo, Tadić smatra da se moraju znati „priroda i obim dogovora i obećanja koja je ova vlast pravila… tokom… godina njihove netransparentne kosovske politike“, odnosno tokom „unazađivanja naše pozicije na Kosovu nakon sedam godina Vučićevog režima“, prenosi Beta.

Tadić smatra da je Vučić organizovao „unutrašnji dijalog“ o Kosovu „ne u svrhu stvarnog dijaloga, već podjele odgovornosti za sopstvene odluke i privida konsenzusa o čemu je sam donosio odluke“.

Bivši predsjednik je sadašnjeg još jednom pozvao na „TV-duel“ jer je „neophodno da građani znaju punu istinu“ koju ne znaju jer su „izloženi propagandnom ispiranju mozga.., a dok ne znaju istinu, ne mogu donositi pravi sud“.

„Vučiću odgovaraju obmanuti građani kako bi na njih mogao da prebaci odgovornost referendumom (o Kosovu) koji najavljuje“, rekao je Tadić za „Blic“.