4G – šta donosi i kako ga koristiti?

I posljednja zemlja u Evropi dobila je 4G signal – signal četvrte generacije mobilne mreže. Pretpostavljate, radi se o Bosni i Hercegovini.

4G sa sobom donosi i do 7 ili 8 puta veću brzinu prijema i slanja sadržaja, ali i veću stabilnost mreže. Najviše će koristiti ljudima iz biznis sektora, čije poslovanje direktno zavisi od kvaliteta internet konekcije – smatra informacijski ekspert, Feđa Kulenović.

Upravo za posao, brzina konekcije posebno je bitna ljudima iz IT sektora. Nedim Hadžiosmanović vodi kompaniju koja se bavi programiranjem i već prvi dan puštanja 4G signala zamijenio je karticu sebi i uposlenicima, koji su testirali kvalitet mreže na terenu.

Teoretski, precizno rečeno 4G+ mreža, ostvaruje brzine do 300Mbs, što bi tek trebalo biti moguće u praksi kod nas. Na dva mobilna uređaja, Nedim nam pokazuje razliku u korisničkom iskustvu između dvije generacije mreže.

Da biste postali korisnici 4G mreže, potrebno je da učinite nekoliko koraka. Morate imati mobilni uređaj koji podržava 4G, a to su uglavnom svi telefoni napravljeni nakon 2012. godine.

Neophodno je da, kod operatera, svoju SIM karticu zamijenite USIM karticom te da imate odgovarajući paket usluga. Međutim, koliko je to građana već uradilo a koliko planira uraditi?

Čak iako ispunjavate sve tehničke uslove, moguće je da još uvijek nećete imati 4G. Objašnjenje leži u činjenici da je pušten tek testni signal i to samo u Sarajevu i Mostaru. Komercijalni signal trebao bi biti pušten 8. Maja.

Operateri kažu kako intenzivno rade na širenju pokrivenosti te najavljuju da će u narednoj godini više od 60% naseljene teritorije biti pokriveno 4G mrežom, a pokrivenost od 90% najavljuju u narednih pet godina.