Google, Alibaba i Microsoft prave misteriozni startup za američku vojsku

Foto: net.hr

Američka je vojska od IT stručnjaka zatražila da im stvore ulaz u svijet pojačane stvarnosti.

Magic Leap, misteriozni startup za pojačanu stvarnost (AR) kojeg podržavaju IT divovi Google i Alibaba, ali i Microsoft, vjerovatno će učestvovati u finansijski izuzetno isplativom ugovoru američke vojske za AR naočale koje bi vojnici koristili u borbi, piše Daily Mail.

Ugovor vrijedan 500 miliona dolara mogao bi rezultirati nabavkom više od 100.000 setova za glavu, navodi se u vojnim dokumentima. Sistem bi trebao pružiti povećane borbene sposobnosti, pokretljivost i situacijsku svijest”, navodi se u opisu programa američke vojske.

I sve to nakon što su se Google i druge tehnološke firme suočile s burom negodovanja zbog svoje saradnje s vojskom.

Značajno će pojačati osjetila vojnika u svim vrstama okoliša

Projekt bi trebao proizvesti prototipni sistem kojeg bi “vojnici mogli koristiti za borbu, vježbanje i treniranje”. On će “značajno pojačati osjetila vojnika u svim vrstama okoliša, poboljšati borbenu učinkovitost pojačavanjem mogućnosti otkrivanja, odlučivanja i napadanja prije neprijatelja, te omogućiti američkim snagama izvođenje, 25 bitaka bez krvi prije prve bitke”, tvrdi vojska.

Microsoft potvrdio da je bio na sastanku

Program je predstavljen potencijalnim kandidatima na sastanku u augustu. Microsoft je potvrdio da je bio na sastanku, a iako se ime Magic Leapa ne pojavljuje na javnom popisu prisutnih, tamo je bila kompanija s nazivom MLH, čija je web stranica mlhorizons.com. Chosen Realities, kompanija u vlasništvu Magic Leapa, u maju se prijavila u Floridi pod imenom ML Horizons, iako je obrazac bio “prijava za registraciju fiktivnog imena”.

S obzirom na izrazito negativnu reakciju javnosti, kao i vlastitih zaposlenika IT firmi na ranije navode o mogućoj sradnji s vojskom, ovakvo skrivanje tragova ne čudi.

Pojačanje borbene sposobnosti

Tokom treninga vojnici će nostiti setove na glavi pomoću kojih će simulirati zasjede i slične misije. Naočale će istovremeno snimati njihovu učinkovitost, koju će kasnije komandanti moći analizirati.

Vojni dokumenti to opisiju kao korištenje “borbenog treninga i vježbi u miješanoj/živoj stvarnosti uključujući navigaciju, ciljanje, simbologiju i automatsko prepoznavanje meta”. Tokom borbe uređaj bi pokazivao vojnicima digitalne mape, pa čak i mete kako bi lakše ciljali, a imao bi i komunikacijska svojstva.

“HUD 3.0 omogućiti će borcima da ‘treniranje dok se bore’ s identičnim vježbovnim/operativnim oružjima i opremom po savakom terenu”, napisala je vojska u Izjavi o ciljevima.

Finalna verzija naočala imat će i sposobnost noćnog gledanja i termalna osjetila, mjerit će vitalne znakove poput disanja i ‘spremnosti’, pratiti za slučaj gubitka svijesti i nuditi zaštitu sluha.

Početni ugovor dodijelit će se u novembru, a dobitnik bi trebao dostaviti 2.500 setova, kao i dokazati postojanje kapaciteta za serijsku proizvodnju.