Novi punjači za 15 minuta pune baterije električnih automobila

Foto: cdm.me

Sljedeća generacija električnih automobila mogla bi da puni baterije za otprilike onoliko vremena koliko je običnim vozilima potrebno da napune rezervoare benzinom ili dizelom.

Grupa kompanija među kojima su njemački BMV, Porše i Simens saopštila je da je razvila tehnologiju koja će učiniti da superbrzi punjači električnih vozila postanu stvarnost, prenosi CNN.

Naime, napravili su stanicu za punjenje snage 450 kilovata kojoj je potrebno samo tri minuta da automobilsku bateriju napuni dovoljno za 100 kilometara putovanja. Puno punjenje traje 15 minuta.

Ijan Elerington sa naučnog instituta Faradej na Kembridžu kaže da je nova tehnologija prevazišla očekivanja, iako ima nekih problema koji moraju da se riješe prije njene upotrebe.

„Stanice snage 450 kilovata su značajno brže u punjenju od Teslinih superpunjača od 120 kilovata. U principu, one su deset puta brže od takozvanih brzih punjača koji su trenutno u upotrebi“, ističe Elerington.

Jedna od najvećih mana električnih automobila trenutno je vrijeme punjenja baterija. Elerington navodi da bi sljedeća generacija punjača mogla da riješi taj problem.

„Sa snagom od 350 do 450 kilovata, punjenje električnih automobila po trajanju će moći da se uporedi sa punjenjem rezervoara benzinom ili dizelom. To će učiniti duža putovanja u električnim vozilima mnogo praktičnijim nego što su sada“, objašnjava Elerington.

Ipak, nije sve tako idealno sa novom tehnologijom.

Trenutno na tržištu ne postoje vozila koja bi mogla da prihvate takvu jačinu punjača, pa će biti potrebna naredna generacija baterija da bi se u potpunosti iskoristio potencijal nove tehnologije.

BMV i Porše su za projekat morali da naprave posebno dizajnirana vozila za testove.

Osim toga, superbrzo punjenje sa snažnijim punjačima manje je efikasno i zapravo može da ošteti bateriju, što bi uticalo na njen radni vijek.