Počela je naučna potraga za ljudskom dušom

Foto: ilustracija

Kineski naučnici trenutno razvijaju skener vrijedan 126 milijuna dolara s kojim kreću u veliku potragu. Za dušom.

S velikim i snažnim magnetskim silama pokušat će promatrati strukturu i aktivnosti svakog neurona u našem mozgu. Njihov je cilj izgraditi najsnažniji MR koji bi možda mogao odgovoriti i na to misteriozno pitanje – gdje se nalazi naša duša. Duša je onaj dio misterije čovjeka, njegov dio koji ostaje živjeti i nakon smrti, kao što vjeruju u mnogim religijama.

Ovaj bi skener trebao revolucionizirati proučavanje mozga, kako smatra jedan od onih koji rade na projektu koji se razvija u Šenženu u Kini.

Budžet koji će se iskoristiti premašit će onaj namijenjen za izgradnju najvećeg teleskopa.

“Po prvi puta bi mogli dobiti punu sliku ljudske svijesti, pa možda čak i same biti života. I mogli bi tada objasniti kako oni funkcionišu u pravim fizičkim uslovima, kao što su Newton i Einstein definirali i objasnili svemir koji nas okružuje”, rekao je jedan fizičar.

Ispitivanja se provode na Shenzhen Institutes of Advanced Technology, a ta tehnologija mogla bi pomoći i u borbi s nekim degenerativnim stanjima, poput Parkinsonove bolesti ili Alzheimera. Trenutno dostupni skeneri mogu vizualizirati objekte veće od jednog milimetra, a novi bi skener trebao moći vizualizirati objekte i do 1000 puta manje.

No nisu svi tako uzbuđeni i sretni zbog projekta. “Što je to zapravo svijest? To čak nije ni znanstvena definicija. Ako ju ne možete definirati, kako ćete znati da je ono što vidite zapravo to što tražite?”, pita se He Rongqiao, sa Chinese Academy of Sciences u Pekingu.