Tegeltija reagovao na današnji poziv poslanika: “Nismo tehnička služba Parlamenta BiH”

Foto: Patria

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da se niko iz te pravosudne institucije danas neće pojaviti na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH jer niko nije dobio poziv za prisustvo te da je ad hoc pozivanje neozbiljno.

Naime, predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto rekla je na početku sjednice da niko od predstavnika VSTS nije pozvan na današnju sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti na kojoj se raspravlja o stanju u pravosuđu BiH. Zatim je uslijedio zahtjev Kluba SDA da se pozove neko iz VSTS zbog čega je data pauza u trajanju od 30 minuta.

Na pitanje da li će se pojaviti neko iz VSTS, prvi čovjek te institucije za je rekao da se niko od predstavnika VSTS neće odazvati na ad hoc pozive dok traje sjednica.

– Da bi predstavnici VSTS došli na sjednicu Parlamenta, moraju na vrijeme dobiti poziv kako bi se za istu mogli pripremiti i uskladiti raspored svojih aktivnosti. VSTV nije tehnička služba niti servis Predstavničkog doma PSBIH da mu se pozivi za prisustvo sjednicama Parlamenta dostavljaju ad hoc u toku trajanja sjednica niti je to primjereno duhu partnerstva između zakonodavne i sudske vlasti u BIH. Ukoliko Predstavnički dom želi prisustvo predstavnika VSTS na sjednici, potrebno je na vrijeme uputiti poziv te će se u tom slučaju predstavnici VSTV-a svakako odazvati – rekao je Tegeltija.

SDA traži da Tegeltija, Jukić ili Misirača dođu na sjednicu Parlamenta BiH, Krišto dala pauzu, prenosi Srpskainfo.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime