Tri jednostavna trika za provjeru svježine jaja

Foto: Erol Ahmed/Unsplash
Ako u frižideru imate karton jaja kojima se bliži rok trajanja, ili je istekao prije koji dan, nemojte ih bacati. Provjerite svježinu uz pomoć ovih nekoliko trikova.

Koliko ste puta dosad bacili jaja samo zato što je rok trajanja istekao dan ili dva ranije? Uzmite u obzir da su rokovi trajanja strogi, a vaša jaja potencijalno još uvijek iskoristiva, osobito ako su stajala u frižideru.

Provedite nekoliko brzih, kratkih testova i kontrolirajte količinu hrane koju bacate.

1. Uronite jaje u vodu
Ovo je jednostavan način da provjerite jesu li se jaja pokvarila. Veću posudu napunite vodom i uronite jaje. Ako padne na dno i stoji položeno, možete ga sigurno koristiti još neko vrijeme, a ako se preokrene na vrh upotrijebite ga odmah. U slučaju da pluta na površini, najbolje je da ne riskirate i bacite ga.

2. Protresite jaje
Ako ste nesigurni u svježinu jaja čak i nakon što ste ga uronili u vodu, lagano ga protresite i osluškujte. Zvuk mućkanja nije dobar zvuk kada su jaja u pitanju jer znači da se žumanjak razlio i da ih ne biste trebali koristiti.

3. Razbijte jaje i provjerite izgled i miris
Žumance bi trebalo biti čvrsto i izbočene, bjelance koncentrisan oko žumanca, a miris neutralan. Ako primijetite bilo kakvu promjenu u boji, primjerice roskastu nijansu žumanceta, jaje odmah bacite. Svaki neobičan, sumporan miris također upućuje na to da je jaje pokvareno.

Kako bi vaša jaja zadržala svježinu što duže, držite ih u donjem i stražnjem dijelu frižidera – gdje je temperatura najniža. Izbjegavajte kutije za jaja koje se nalaze na vratima hladnjaka jer se tamo temperatura može popeti i do 12 stepeni, ovisno o tome koliko često otvarate frižider.