Trump najavio oštre sankcije Iranu

Foto: EPA

Američki predsjednik Donald Trump optužio je danas Iran da je dugo vremena potajno obogaćivao uran te upozorio kako će uskoro američke sankcije biti povećane, nakon što je UN-ova Agencija za atomsku energiju održala hitan sastanak o iranskom kršenju nuklearnog sporazuma.

“Iran je dugo potajno obogaćivao uran, kršeći užasni sporazum vrijedan 150 milijardi dolara koji su sklopili John Kerry i Obamina administracija. Zapamtite, taj je dogovor trebao brzo isteći. Sankcije će uskoro biti značajno povećane”, napisao je Trump na Twitteru.

Sjedinjene Države iskoristile su hitan sastanak vijeća UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju u srijedu kako bi izvršile pritisak na Iran zbog kršenja međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015., optuživši Teheran za ucjene te najavljujući nastavak sankcija, iako i dalje nude mogućnost pregovora.

U protekle dvije sedmice Iran je prekršio dva ključna ograničenja iz nuklearnog sporazuma, čime se željelo produljiti vrijeme koje bi Iranu bilo potrebno da prikupi dovoljno materijala potrebnih za nuklearno oružje, prenosi Hina.