Trump počeo postupak protokola o prijemu S. Makedonije u NATO

Foto: ilustracija

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je započeo postupak ratifikacije protokola o prijemu Sjeverne Makedonije u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO) pismom američkom Kongresu u kome se ističe neophodnost članstva te balkanske države u Alijansi, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na makedonsku televiziju Sitel.

„Dostavljam vam Izvještaj o pristupanju Republike Sjeverne Makedonije u NATO, pripremljen u skladu sa sekcijama Rješenja o obavještavanju i odobrenju ratifikacije protokola Sjevernoatlantskog ugovora iz 1949. godine, o prijemu Poljske, Mađarske i Češke Republike 30. aprila 1998. godine“, navodi se u pismu koji je Trump poslao Kongresu.

Protokol iz 1998. godine o prijemu Češke, Poljske i Mađarske u NATO služi kao osnova za sve buduće članice Alijanse koji dolaze iz takozvanog postkomunističkog bloka. U njemu je navedeno kako prijem doprinosi sigurnosti i stabilnosti u Evropi, kao i u širenju demokratskih kapaciteta za buduće države članice.

Ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekjerinska također je potvrdila informaciju kako je Bijela kuća započela proceduru o ratifikaciji Protokola o prijemu države u NATO.

Jačanje vojnih kapaciteta

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je prije devet dana kako je Sjeverna Makedonija u potpunosti spremna preuzeti obaveze i odgovornosti koje proizlaze iz punopravnog učlanjenja u NATO te kako, kao buduća članica, makedonska vojska čini ozbiljne korake kako bi ojačala svoje kapacitete.

„U 2018. povećali smo budžet makedonske vojske za 14 posto i ostajemo posvećeni tome da ostvarimo naš cilj do 2024, odnosno da osiguramo dva posto bruto domaćeg proizvoda za vojsku, koja će u svakom pogledu biti ravnopravna s ostalim saveznicima NATO-a“, rekao je on.

Dodao je kako je uvjeren da će makedonsko učlanjenje u NATO dodatno doprinijeti stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi.

„Naše učlanjenje bit će instrument za kreiranje nove pozitivne slike regije“, rekao je on i poručio kako je spreman podržati sve zemlje u regiji u ispunjenju strateških ciljeva koji su u interesu građana regije, poput posvećenosti demokratiji, slobodi, tržišnoj ekonomiji, poštivanju ljudskih prava i vladavini prava, prenosi Al Jazeera.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime