Trump prijeti Turskoj “snažnim udarom“

Foto: Reuters

Washington pažljivo prati vojnu operaciju Ankare u Siriji i spreman je „snažno da udari“ na Tursku ako ona ne bude „igrala po pravilima“, izjavio je američki predsjednik Donald Trump.

„Govorim da ću snažno udariti po Turskoj finansijski i sankcijama ako oni ne budu igrali po pravilima“, napisao je Trump na Twitteru.

​​Trump je istakao da „razgovara s obje sukobljene strane“, prenosi Spunik.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je 9. oktobra objavio da je na sjeveru Sirije počela vojna operacija „Izvor mira“, usmjerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ.

Turski lider je rekao da operacija ima tri cilja: da obezbijedi južnu granicu od terorista, da zaštiti teritorijalnu cjelovitost Sirije i da omogući povratak sirijskih izbjeglica „koje Turska ne može vječno da drži“.

Potez Ankare kritikovalo je nekoliko susjednih zemalja, kao i zemlje Evropske unije. Trump je izjavio da SAD ne odobravaju vojnu operaciju Turske u Siriji i da to smatraju lošom idejom.

Prema posljednjim podacima Ministarstva odbrane Turske, u napadima turske vojske do sada je uništen 181 objekat kurdskih formacija. Damask je saopštio da je poginulo osam civila, a da je 20 ljudi ranjeno.