Trump se nada da SAD nije na putu rata sa Iranom

Foto: EPA

Predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak kako se nada da SAD nije na putu ka ratu s Iranom u vrijeme bojazni da dva najveća ‘jastreba’ među njegovim savjetnicima naginju sukobu s Islamskom Republikom.

Upitan da li SAD ide u rat s Iranom, Trump je odgovorio: “Nadam se da ne”, dan nakon što je ponovio želju za dijalogom, tvitujući: “Siguran sam da će Iran uskoro htjeti razgovarati”.

Ton je u suprotnosti s nizom poteza SAD-a i Irana koji su u posljednjih nekoliko dana oštro eskalirali napetosti na Bliskom istoku, prenosi AP.

Tokom protekle godine, savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni sekretar Mike Pompeo bili su bili zastupnici u javnosti kampanje “maksimalnog pritiska” predsjedničke administracije na Teheran.

Zamjenik šefa iranske elitne Revolucionarne garde Muhamed Saleh Jokar izjavio je da bi iranske rakete kratkog dometa mogle dosegnuti američke ratne brodove u Zaljevu, te da Sjedinjene Države ne mogu sebi priuštiti novi rat, izvijestila je u petak poluzvanična novinska agencija Fars.

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime