Turska: Zvanično osnovana Svemirska agencija

Foto: Anadaolu Agency

Odlukom koju je potpisao Recep Tayyip Erdogan zvanično je osnovana Nacionalna svemirska agencije Turske.

U Službenom listu Republike Turske danas je objavljena Odluka o osnivanju nacionalne svemirske agencije, kojom su ustanovljeni principi i procedure koje se odnose na dužnosti i ovlasti agencije. 

Prema dužnostima i ovlastima koje su navedene u odluci, agencija će kao pravni subjekt imati administrativnu i finansijsku autonomiju i zaseban budžet. U skladu s politikama koje određuje predsjednik Turske, agencija će raditi na pripremi i implementaciji Nacionalnog svemirskog programa. 

Agencija, koja će biti vezana za Ministarstvo industrije i tehnologije Republike Turske, radit će na pripremi strateških planova i raspodjele resursa u vezi s temeljnim principima i pristupima, ciljevima i prioritetima, te kriterijima učinkovitosti u oblasti svemirske i vazduhoplovne nauke i tehnologije. 

Misija i obaveze Svemirske agencije Turske bit će, između ostalog, razvoj konkurentne svemirske i vazduhoplovne industrije, širenje upotrebe svemirskih i vazduhoplovnih tehnologija u skladu s nacionalnim interesima i prosperitetom društva, jačanje kapaciteta i sposobnosti, dobijanje postrojenja i tehnologija koje će omogućiti nezavisan pristup svemiru, rad na neophodnim projektima koji će doprinijeti da i drugi sektori nacionalne industrije imaju koristi od stručnog iskustva u oblasti svemirske i vazduhoplovne tehnologije. 

Kada je riječ o upravljanju, u Odluci je navedeno kako će Upravni odbor Svemirske agencije Turske činiti sedam članova. Upravni odbor će biti najviši organ agencije, a predsjednik agencije će ujedno predsjedavati i upravnim odborom. 

Turski ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank ranije je izjavio kako će svemirska agencija, prateći nacionalne interese Turske, uspostaviti sistem koordinacije i kontrolisanja kada je riječ o svemirskom sektoru. Naglasio je kako je primarni cilj usmjeriti taj sektor, koordinirati i iz jedne ruke upravljati međunarodnim odnosima. 

Turska se inače od 2000. godine fokusirala na svemirsku tehnologiju, tačnije na proizvodnju osmatračkih satelita. U tom periodu proizvedeni su turski sateliti BILSAT, RASAT i GOKTURK-2, od kojih su neki već sedam godina u svemiru. 

Turska je 2014. započela s projektima satelita TURKSAT 6A i IMECE, a satelit Turksat 6A pružati uslugu komunikacije na širokom području od Evrope do Indije. Model ovog satelita biće spreman do kraja 2020. godine. 

NAPIŠITE KOMENTAR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime